Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kúria: Nem kampányolhat a TV2-n a kormány

2014.03.18. 16:34

Keddi végzésével a Kúria eltiltotta a TV2-t attól, hogy a kormány „Magyarország jobban teljesít" szlogenű kampányát sugározza. A Kúria döntése szerint a tájékoztató anyagnak álcázott hirdetés valójában kormányzati pénzen végzett kampány volt, ezt pedig tiltják a törvények – tudatta közleményében a Kormányváltó összefogás. Az adónak 3 napon belül a jogsértő közlésekkel azonos napszakban le kell adnia a Kúria döntésének rendelkező részét. 

Korábban az Index írta meg, hogy a kormány átadja a Fidesznek a „Magyarország jobban teljesít" szlogenű 800 millió forint értékű kampány anyagait. A többek között a TV2-n is futó reklám miatt az MSZP és az Együtt-PM politikusai kezdeményeztek eljárást a Nemzeti Választási Bizottságnál. Az NVB elutasította a panaszt, ezt támadta meg a két politikus, Braun Róbert (MSZP) és Szigetvári Viktor (Együtt-PM) a Kúriánál. A bíróság kedden mondta ki, hogy ez tiltott pártreklámnak minősül.

A TV2 nem ért egyet a döntéssel, leginkább azért, mert a társadalmi célú reklámokat tartalmi szempontból nem ellenőrzi, erre nincs kötelezettsége. A szóban forgó kampány tartalmáról a TV2-nek nem volt tudomása, de nem is dolga ilyen szempontból a kereskedelmi közlemények vizsgálata.

– fogalmaz a csatorna közleménye. Szerintük a TV2 ugyanúgy járt el, mint a többi csatorna, köztük az ATV és az Inforádió, amikor befogadta a társadalmi célú hirdetést és sugározta azt. Ezzel együtt a kérelmező a fenti médiaszolgáltatók közül kizárólag a TV2 ellen indított eljárást. A TV2 természetesen tiszteletben tartja a Bíróság határozatát, és az abban foglaltak szerint fog eljárni.

A Fidesz szerint a Kúria döntésének lényege, hogy a kormány és a párt nem használhatja ugyanazt a szövegű hirdetést, a kampány hátra lévő részében a kormány nem fogja ezt a szlogent használni egyetlen csatornán sem.

Gulyás Gergely fideszes képviselő az Indexnek azt mondta, hogy a döntés ellenére a párt álláspontja az, hogy a jelenlegi kormány sokkal kevesebb pénzt költött kormányzati tájékoztatásra a kampány idején, mint például 2006-ban a Gyurcsány-kormány tette. 2006-ban amúgy a Fidesz hevesen tiltakozott a közpénzen a kormány eredményeit soroló kampány ellen, 2002 elején pedig milliárdokat költött a Széchenyi terv eredményeit ismertető, a kormányt népszerűsítő médiakampányra.