Itt egy újabb titkos szocialista hangfelvétel

2014.03.27. 07:51

Titokban készített hangfelvétel került fel a Youtube-ra, melyen Velez Árpád – az MSZP pártigazgatója, a Kormányváltás listájának 14. helyezettje – tart felkészítést a párttagoknak. A rossz minőségű felvétel tanúsága szerint Velez kritikusan beszél a 2010-ig hatalmon lévő „gyönyörű, és nem akarok senkit megbántani, inkább liberálbal” kormányról, melyet szerinte „nem lehetett túlzott baloldalisággal vádolni”. A párt céljaként ezért egy baloldalibb politikát jelölt meg:

Azért kell kormányváltás, mert baloldali kormányzást akarunk, ez nehéz lesz Bajnai Gordonnal meg a többi liberálissal.

Velez Árpád eligazítása

 A felvétel valószínűleg vagy  az augusztusi, első Bajnai–Mesterházy-megállapodás, vagy a baloldali szövetség januári megkötése előtt készült, mivel Velez említi, hogy „a tárgyalások lezárulnak, de utána már nem tudunk ennél nyitottabbak lenni”.

Velez kritizálja azt a gyakorlatot, hogy korábban kormányzati pozícióból az MSZP nem volt elég lojális saját tagjaihoz.

Ami ugyanúgy nem sikerült, az pedig az, hogy saját embereinket kifizessük. (...) Szégyellték magukat a saját minisztereink, hogy baloldali embereket vesznek fel, SZDSZ-es haveroknak adtak pályázatokat, meg a fideszeseknek kifizették a menekülőútjukat. (...) Érdekes módon ezt a Fidesz meg tudta csinálni.

Az elmúlt négy év kudarcai között sorolja fel azt is, hogy „a Fidesszel ellentétben ellenzékből nem sikerült médiát teremteni, nem sikerült közösségi felületeket létrehozni". Kijelenti, a győzelem után szükség lesz egy „médiabirodalomra”, ami

nem cenzúrázott, nem politikailag irányított, de ne kelljen könyörögni azért, hogy egy cikk bekerüljön. 

Velez abszolút racionálisan beszél egy esetleges kormányváltással járó káderpolitikáról, személyzeti igényekről, és arról, hogyan lehet „a választások után felépíteni egy tábort”. Hangsúlyozza,

Nem a mutyi, nem öltönyt meg nyaralást akarok vásárolni, hanem az embereinket elrendezni.

Velez úgy látja, hogy az összes körülöttük lévő „érdekszövetség” – mint a Milla vagy az LMP – darabjaira hullik szét, míg a „közösségi” MSZP szépen lassan jön fel. Pedig 2010-ben „eddig ért a szar, és még lötyögött is” – írta le vélhetően plasztikus gesztusokkal megtámogatva a pártigazgató a párt akkori helyzetét.

A felvételt egy felháborodott párttag küldte el nekünk, aki szerint „ez a párt már nem az ami Horn Miniszterelnök Úr alatt volt, amikor megbecsülték még a kisembereket a Pártért becsülettel dolgozókat”.

Hamarosan megkérdezzük majd a szocialista párt illetékeseit is, mit szólnak a felvételhez, de a mindig az Indexen lógó Szanyi Tibor máris kiposztolta, hogy 

Ha így volt, akkor Velez tök normális dolgokat mondott. Aki pedig titokban felvesz egy szöveget, az nem "felháborodott" párttag, hanem szimplán szemétláda. 

Szanyi Tibor az MSZP székházában tartott sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre indulatosan bár, valmelyest részletezte is a véleményét:

Aljas, bugyuta, hülye próbálkozás arra, hogy az öt darab demokratikus erő között bárminemű éket lehessen verni. Most mondom: nem fog menni! Nem fogják szétverni a közös március 30-i demonstrációt, nem fogják összeugrasztani az öt pártot. Nem engedünk éket verni a szövetségesi rendszerbe. A pártigazgató egy végrehajtó ember. Maradéktalanul a legtökéletesebben végrehajtotta azt a feladatot, amit az MSZP rábízott. Most ennek az öt pártnak az összefogását kell támogatnia, és ezt kiválóan teszi. Ez megint nem az emberekről szól, az embereket nem ez érdekli, ez olyan bedobott sztori, mint a Simon-sztori, meg a Welsz-sztori. Mind az ötünknek az az álláspontja, hogy nem engedünk éket verni.