Semjénnel haknizott Sydney-ben a rendőrgázoló

2014.04.03. 00:00
A kaposvári Fidesz rendőrgázolásért – egyelőre nem jogerősen – börtönbüntetésre ítélt embere rendszeresen járja a távoli kontinenseket a város képviselőjeként. Október 23-án Semjén Zsolttal lépett fel az ausztráliai magyaroknak tartott gálán. A kaposvári polgármester most azt mondja, nem adott megbízást Kovács Józsefnek arra, hogy a város nevében utazzon.

A kaposvári 56-os emlékművet élethűen megörökítő olajfestményt, Szelthaffner Lilla képét vitte ajándékba tavaly Ausztráliába a kaposvári kommunális cégeket összefogó Kapos Holding koordinációs igazgatója.

Kovács József, a Fidesz korábbi önkormányzati képviselője Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel együtt szerepelt a Sydney-ben tartott megemlékezésen.

A közös fellépésről Kovács a Facebook-oldalán tett közzé képeket, de a Kaposvármost.hu is írt az ünnepségről. A portál október 28-i cikke szerint az ausztráliai magyaroknak tartott gálaműsorban Kovács József „átadta Balás Béla megyéspüspök, Szita Károly polgármester, valamint Gelencsér Attila megyei közgyűlési elnök üdvözlő ajándékait, illetve a festményt. Az ünnepi beszédet Semjén Zsolt tartotta".

A napokban derült ki, hogy az időközben első fokon két és fél év börtönre ítélt Kovács március 15-én az Egyesült Államokban is járt a város képviseletében.

Az Index megkereste Szita Károly kaposvári polgármestert, hogy Kovács valóban a város utazó követeként járt-e Ausztráliában és Amerikában.

A polgármesteri hivatal szerint Kovács nem kapott megbízást a várostól az utazásokra.

Arra a kérdésre pedig, hogy egy rendőrgázoló hogyan lehet a város cégének igazgatója, azt mondták: „Kovács József munkáltatója nem a Kaposvári Önkormányzat.”

A tömegközlekedést, a vagyongazdálkodást, a víz- és csatornacéget irányító holdingot 2010-ben a város alapította, és azóta is az önkormányzat a 100 százalékos tulajdonos.

Mint arról beszámoltunk, Kovács jogosítványát 2012 elején bevonták, miután ittas vezetésen érték a kaposvári rendőrök. Egy hónappal később ismét autóvezetés közben futott bele ugyanabba a rendőrbe, aki felismerte, és mivel tudta, hogy nincs érvényes vezetői engedélye, meg akarta állítani. Kovács azonban figyelmen kívül hagyta a a rendőr jelzéseit, továbbhajtott, majd az őt üldöző szirénázó járőrkocsi elől menekülve hazavezetett, és be akart hajtani a saját garázsába, ahol az autó elé ugró rendőrt nekinyomta a garázsajtónak.

A járőrkocsi kamerája rögzítette az esetet, ennek ellenére az ismeretségeivel kérkedő Kovács ügyét kétszer is ejtette az ügyészség. A gázolás csak akkor került bíróságra, amikor nyilvánosságra került a videó.

A Kapost.hu kedden friss fotót tett közzé, amelyen az látható, hogy Kovács jelenleg is autót vezet: a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltjének kampányautóját.

Kovács József az Indexnek azt mondta, hogy már hosszú ideje tagja a Panoráma Világklub nevű egyesületnek, amely "hatalmas világszervezet". Az egyesület segítségével utazhatott az utóbbi 10 évben legalább 70 országba. Kovács szerint csak a média ferdítései miatt nem jelent meg eddig az egyesület neve az utazásairól szóló cikkekben. A kaposvári Fidesz-ember azt mondta, az utazásaihoz eddig soha nem vett igénybe közpénzt, legfeljebb külföldi támogatásokat, mecénások felajánlásait.

A jogosítványával kapcsolatban kijelentette, a 2012-es rendőri affér során a laboratóriumi vizsgálat először ittasságot mutatott ki, de néhány hét után kiderült, hogy az eredmény rossz volt, ezért meg is semmisítették, jogosítványát pedig visszakapta, és azóta is jogszerűen használhatja.