Eszter, Eliza
EUR 380,85 Ft
USD 354,93 Ft
14 °C
24 °C

Jogsértő volt Jóri elmozdítása

2014.04.08. 10:48

Magyarország megsértette az uniós jogot, mert idő előtt megszüntette Jóri András adatvédelmi biztos megbízatását – mondta ki az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága.

 Az ítélet indoklása szerint a személyes adatok védelméért felelős hatóságok függetlensége megköveteli, hogy a tagállamok tiszteletben tartsák az adatvédelmi hatóságok megbízatásának időtartamát.

A magyar Országgyűlés 2012. január elsejei hatállyal átalakította az adatvédelem rendszerét, és az adatvédelmi biztosi tisztség helyett létrehozta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot. Jóri András adatvédelmi biztosnak így megbízatási ideje lejárta, 2014 szeptembere előtt kellett távoznia kellett tisztségéből. A hatóság élére pedig nem őt, hanem Péterfalvi Attilát nevezték ki.

Az Európai Bizottság emiatt kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bíróságon Magyarország ellen.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az MTI érdeklődésére azt közölte, tanulmányozzák az ítéletet.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás