A Fidesz taníthatná a norvégokat

2014.04.10. 09:45 Módosítva: 2017.01.12. 11:55
A Norvég Civil Támogatási Alap kifizetéseit belpolitikai beavatkozásnak értékelte Lázár János. A Tusványost szervező fideszes alapítvány önkormányzati támogatásaival a jelek szerint nincs ilyen gond, sem a Csizmadia László által vezetett állami támogatáskezelővel.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár kedden a Magyar Nemzethez eljutott levelében azt kifogásolta, hogy a Norvég Civil Támogatási Alap az Ökotárs Alapítvány által vezetett civil konzorciumon keresztül oszt 1,5 és 21 millió forint közötti támogatásokat civil szervezeteknek.

Ezzel a lap szerint az a probléma, hogy ez a szervezet „ezer szállal kötődik az LMP-hez”, az Ökotárs egyik alapító tagja, Foltányi Zsuzsa 2010-ben párt képviselőjelöltje volt, a szervezet igazgatóját, Móra Veronikát két éve az LMP jelölte a Nemzeti Civil Alapprogram tanácsába, de maga a párt társelnöke, Schiffer András is kapcsolatban állt az alapítvánnyal.

A Norvég Civil Alap által támogatott projektek listája, illetve az elnyert támogatási összegek ezen az oldalon érhetőek el. Az alap támogatja többek között:

Lázár János a norvég kormány fejlesztésekért felelős tagjának címzett, a Magyar Nemzethez eljuttatott levele a lap szerint úgy fogalmaz:

elfogadhatatlan, hogy a hazai civil társadalom fejlesztésére szánt forrásokat egy olyan civil szervezet kezelje, amely több szállal is kötődik egy politikai párthoz; az állásfoglalás szerint ez a lépés belpolitikai beavatkozásnak is tekinthető.

A levél kapcsán a lapnak nyilatkozó Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára szerint „közérdek, hogy a fejlesztési források felhasználása állami gondozásban, állami garanciák mentén történjen”.

Az ilyen lenne

Van az államnak is egy a civil szervezetek működését és programjait pályázati úton támogató alapja, a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA). A 2012-ben létrehozott, abban az évben 3,1 milliárd támogatást kiosztó NEA tanácsának elnöke ugyanaz a Csizmadia László, aki a Civil Összefogás Fórumon (CÖF) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványon (CÖKA) keresztül a kormány melletti békemenetek egyik szervezője, valamint a saját bevallása szerint négyszáz civil szervezetet összefogó Civil Együttműködési Tanács (CET) elnöke.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma felügyelete alá tartozó, Csizmadia által irányított szervezet kifogásolható támogatási gyakorlatáról korábban az Átlátszó.hu írt. Cikkük szerint a szintén a Csizmadia által vezetett szervezetekhez köthető Polgár Portál például miniszteri keretből kapott támogatást. A NEA különlegessége, hogy a 2011-es civil törvény felhatalmazza az alap elnökét, hogy ha nem ért egyet egy kollégiumi döntéssel, azt megvétózhatja: a NEA tanácsa elé utalhatja.

A NEA által kiosztott támogatások elosztásában akadnak érdekességek. 2012-ben 4,4 millió forint támogatást kapott például a Simonka György fideszes országgyűlési képviselő által vezetett Magyar Dinnye Szövetség, de 4 millió forintot kapott a később a vak komondoros sztorival országos ismertséget szerző, szintén fideszes Balogh József által vezetett Magyar Tanyákon Élők Egyesülete is. Jól szerepelt a pályázatokon a Nők a Magyar Nemzetért és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége is, a nőket érő erőszak ellen küzdő NANE viszont csak az igényelt támogatás tizedét kapta meg.

Az erdélyi szál

A NEA 2012-es pályázatain két, a határon túli magyarokkal való kulturális kapcsolatokat ápoló szervezet is feltűnt a legtöbb támogatást begyűjtők top 10-es listáján, köztük az Erdélyi Tündérkert Alapítvány és a Sapientia Hungariae Alapítvány. Utóbbi honlapja szerint a Sapientia –Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel szoros kapcsolatot ápoló szervezet „célja a határon túli magyarság felsőoktatásának fejlesztése, és az ehhez kapcsolódó tudományos, kutatási-fejlesztési tevékenység támogatása”. A Marosszéken, illetve hét erdélyi faluban gyermekkórusokat működtető, a zenei anyanyelv ápolását céljául kitűző Erdélyi Tündérkert a NEA támogatásának egy részét honlapfejlesztésére használhatta fel, ahogy ez szerepel is az oldalukon.

Ugyanakkor a Fidesz által alapított Pro Minoritate Alapítványnak is jutott a határon túl elköltött közpénz, ha nem is a NEA-n keresztül. Az 1999-ben többek között Kövér László és Németh Zsolt külügyi államtitkár által Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány néven újraalapított szervezet a fideszes és az erdélyi magyar politikusok találkozóhelyéül szolgáló Bálványosi Szabadegyetemek (az eleinte Bálványosfürdőn, majd Tusnádfürdőn rendezett Tusványos)  szervezéséről ismert. Az oldalán szereplő hitvallása szerint

célja a hazai és más Európában élő etnikai és nemzeti kisebbségek támogatása, különös tekintettel a határon túli magyarok segítésére.

Nyilvánosan elérhető önkormányzati előterjesztésekből kiderül, hogy a Pro Minoritate több magyarországi város vezetésénél is házalt támogatásért, többek között Győrben, Bátaszéken, Újbudán, Hévízen, Terézvárosban és Budafok-Tétényben, ahol a 2013-as támogatások összesítése szerint többször is megítéltek nekik kisebb-nagyobb összegeket Tusványos és a Csángó Bál megszervezésére.

Ugyanakkor az Átlátszó.hu cikke szerint Budafok-Tétény önkormányzatának a Németh Zsolt által favorizált, később az EMNP-t megalakító Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei Gazdasági Ellenőrzési Bizottságának tagjával, Csigi Leventével is volt gazdasági kapcsolata. Csigi ugyanis felerészben tulajdonosa a magyar Carpathia Tanácsadó Zrt.-nek, amely a lap szerint pályázatok előkészítésére, valamint egy városfejlesztési koncepció elkészítésére is kapott megbízást a XXII. kerületi önkormányzattól. A Carpathia Zrt. székhelye a Budapest V. kerületi Falk Miksa utca 6. ötödik emeletén van, ugyanott, ahol a Pro Minoritate Alapítványé.