Orbán: Nem változtathatok az emlékművön

2014.04.30. 17:20

Orbán Viktor miniszterelnök meghívására a kormányfőnél jártak a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) vezetői szerdán, írja az MTI. A megbeszélésen a kormányzat részéről Balog Zoltán és Lázár János, míg a vallási szervezet részéről Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Tordai Péter, a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója és Kardos Péter főrabbi vett részt.

A beszélgetésen szóba került a Sorsok Háza − amivel kapcsolatban megállapodtak, hogy "közösen egy utolsó kísérletet tesznek egy olyan együttműködési rendszer kialakítására, amelynek segítségével garantálni lehet a történelem hiteles bemutatását, a magyar zsidó közösség szempontjai szerint" − illetve a Szabadság térre tervezett megszállási emlékmű is. 

A Szabadság téri emlékművel kapcsolatban a Mazsihisz vezetői kifejtették fenntartásaikat és ellenérzéseiket, amire válaszul a miniszterelnök megerősítette, hogy

ebben a kérdésben "nincs mozgástere" ahhoz, hogy elmozduljon a korábbi koncepciótól. 

A tárgyaló felek rögzítették, hogy ebben a kérdésben továbbra is fennáll a konfliktus a Mazsihisz és a kormányzat között - tudatta a Mazsihisz.

Szerdán került nyilvánoságra a miniszterelnök hosszú levele, amit a Szabadság téren épülő német megszállási emlékmű koncepciójával kapcsolatban Dávid Katalin művészettörténésznek, a Magyar Művészeti Akadémia tagjának írt. A levélben Orbán gyakorlatilag kiállt a Szabadság téri emlékmű mellett.

Orbán az emlékmű körüli eddigi politikai vitát kocsmai lökdösődéshez hasonlítja, amiből csak Dávid írása kivétel. Mint írja, megalapozottnak tartja, hogy a náci Németországot az emlékmű tervében a birodalmi sas jelképezi: a megszállók a miniszterelnök "államjogi felfogásában" nem a nácik, hanem a németek voltak, így helyes az állami szimbolika használata. Orbán a levélben az angyal használatát is megalapozottnak tartja, az ugyanis szerinte nem "valamiféle ártatlan államot", hanem az áldozatokat jelöli.

<<Orbán leveléről és az emlékműről bővebben itt olvashat.>>