Vagyonvita miatt elérhetetlen a Citadella

2014.05.05. 10:22

Rendőrök zárták le hétfő reggel az utat a Citadella felé – írta a Hvg.hu. A lap úgy tudja, hogy a Gellért-hegy tetején lévő vendéglátóhelyek birtokbavételére készül a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV).

A Citadellán vendéglátóhelyet üzemeltető vállalkozók akkor adnák át az ideiglenes szerződés lejárta után a területet, ha az ott lévő eszközök árát – beruházásaik értékét – az állam megtéríti – értesült a Hvg.hu.

Az MTI szerint a Citadella sorompójánál nem engednek tovább senkit, turistacsoportokat sem. A rendőrök azt közlik az oda érkezőkkel, hogy végrehajtási eljárás van folyamatban.

A nemzeti vagyon részét képező Citadellával kapcsolatban folytatott közigazgatási eljárási határozat tavaly október elsején mondta ki, hogy az eddigi használat, hasznosítás nem felel meg a világörökségi törvényben foglalt követelményeknek, ezért a Citadellát használó, hasznosító személyek, társaságok és cégek kötelesek az általuk birtokolt területeket 30 napon belül a MNV Zrt. mint az állam tulajdonosi jogait gyakorló szerv birtokába adni.

Újbuda polgármestere 2013. november 12-én jelentette be, hogy az önkormányzat birtokba vette a Citadellát. Majd tavaly december végén döntött úgy a kerület, hogy visszaadja a Citadella vagyonkezelői jogát az MNV-nek.