Kiskapu miatt nem is körözték a 10 évre elveszett kisfiút

2014.05.15. 16:50

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság soha nem is körözte azt a most 11 éves, Ádám nevű kisfiút, akit az apja kisbaba korában szakított el az anyjától, és akit az anya csak most, tíz év után láthatott viszont. Az esetről a Blikk írt, T. Edina volt férje tíz évvel ezelőtt, a válási procedúra közben tűnt el a kisfiúval együtt. Az apát, H. Ottót egy csalási ügy miatt fogták el a rendőrök Budapesten a múlt héten, ekkor kapta vissza az anya a gyereket.

Ahogy megírtuk, az anya családja már 2013 nyarán a gyerek nyomára bukkant, miután egyszer csak csekket kaptak az egyik soproni iskolától azzal, hogy fizessék be a következő évre a tankönyvpénzt. Kiderült, hogy az apa évek óta a saját, valódi nevén járatta iskolába Sopronban az anya által évek óta hiába keresett kisfiút. A gyerek - úgy tudni - az oltásokat is megkapta, és orvoshoz is vitte az apja, amikor beteg volt.

Mire a rendőrök utánuk mentek Sopronban, az apa - megneszelve valamit - újra tovább állt. A gyereket csak ekkor, 2013 nyarán kezdte körözni a rendőrség.

Csütörtökön megkaptuk az ORFK Kommunikációs Szolgálatától a választ az ügyben felvetett kérdéseinkre. "A konkrét ügyet érintően a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság számos nyomozási cselekményt hajtott végre kiskorú veszélyeztetése, valamint kiskorú elhelyezésének megváltoztatása miatt indított büntetőeljárások során az elmúlt 10 évben, de ezek között a gyermek körözése nem szerepelt" - írták. 

Az ORFK válasza szerint "erre akkor lett volna lehetősége a nyomozó hatóságnak, ha az erre illetékes bíróság által 2007-ben hozott – a kiskorú elhelyezéséről döntő – határozatot az édesapa átvette volna, és tudomása lett volna az ítéletről".

A rendőrség választából az következik, hogy az apa pusztán azzal, hogy nem vette át a gyerek elhelyezéséről döntő ítéletet, elérte, hogy ne tudják körözni a kisfiút.

Valóban létezik kiskapu, erősítette meg az Indexnek egy gyermekelhelyezési esetekkel foglalkozó ügyvéd, dr. Regász Mária. Szerinte arról van szó, hogy a felróhatóságot vizsgálják. "Ha az apa sosem kapta meg a döntést valamilyen oknál fogva, akkor nem felróható neki, ha a gyereket neveli, és nem viszi el az anyjának" - magyarázta. Ezen az sem változtat, ha az illető rosszhiszemű volt, tette hozzá.

A gyermekelhelyezés megváltozatását mint bűncselekményt csak szándékosan lehet elkövetni, ha pedig a megszületett ítéletről az illető nem tud, nem lehet szándékosságról beszélni az ügyvédnő szerint még akkor sem, ha az apának egyébként tudnia kellene, hogy folyt eljárás és született ítélet.

Az ügyvédnő szerint ugyanakkor az az értelmezés helytelen, hogy emiatt ne tudták volna körözni a gyereket. A kisfiút szerinte pusztán az alapján körözniük kellett volna, hogy az anya bejelentette, ismeretlen helyen van, és ő a törvényes képviselő, vagy akár csak az egyik törvényes képviselő.