Sokallta az életmentő műszer árát a Gyermekrák Alapítvány

2014.05.19. 13:28

Semmilyen választ nem kapott még a Gyermekrák Alapítvány Kuratóriumának szóló nyílt levelére Kriván Gergely, a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat elnöke, az ESZSZK Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályát vezető főorvos. Az Indexen szombat délben megjelent nyílt levél egy olyan speciális, életmentő műszerről szólt, amelynek a segítségével a főorvos szerint csak az elmúlt két hónapban két rákbeteg gyerek halálát lehetett volna megakadályozni.

Kriván a levélben felidézte, hogy 2013 végén kért először a Gyermekrák Alapítvány elnökétől, Balogh Istvántól segítséget a nemzetközi műszerpiacon akkor megjelent újdonság beszerzéséhez. Több tárgyalás is volt az ügyben, az alapítvány kuratóriuma azonban azóta sem döntött az eredeti áron nettó 50 millió forintba kerülő készülék megvásárlásáról.

"A Balogh Elnök úr által sokszor hangoztatott kifejezéssel, mely szerint egy daganatos gyermekbeteg halála is sok, egyetértünk. De azóta már két beteget veszítettünk el" - írta a főorvos, és azt kérte az alapítvány kuratóriumától, hogy a következő ülésén megjelenhessenek a Gyermekonkológiai Hálózat képviselői, és "a legégetőbb problémák kezelésére (a kezelő központokban a gyógyítás feltételeinek javítása, műszerbeszerzések stb.) közös megoldást" találhassanak.

Kriván Gergely hétfőn az Indexnek azt mondta: egyelőre senki nem reagált a levelére, még informálisan sem. Más civil szervezetet, alapítványt nem kerestek meg a készülékbeszerzés ügyében, a főorvos azt mondta: azért nem, mert tudomása szerint egyetlen más alapítványnak sincsenek olyan anyagi lehetőségei, mint a Gyermekrák Alapítványnak, amelynek a számláján több mint 800 millió forint van.

A műszerrel kapcsolatos korábbi találkozóikon Kriván elmagyarázta a műszer szerepét, fontosságát a Gyermekrák Alapítvány elnökének. A főorvos emlékei szerint úgy tűnt, hogy Balogh István megértette azt, és hajlandó lenne segíteni. Kriván szerint a forgalmazó is többször felkereste őt, de a műszerrel szóló, márciusi szimpóziumra, ahol gyakorlati bemutató is volt a műszerről, Balogh végül nem ment el.

A főorvos szerint a tárgyalások eredményeképp a német gyártó cég hajlandó lett volna engedményt tenni a műszer árából, pedig - mivel új, keresett műszerről van szó - nincsenek rászorulva, hogy engedményeket tegyenek. Sikerült ugyanakkor a magyar félnek megindokolni az engedménykérést azzal, hogy Magyarország speciális helyzetben van, és nem csak nálunk, hanem egész Kelet-Európában ez lenne az első ilyen műszer.

A főorvos szerint a Gyermekrák Alapítvány vezetője elkérte a gyártó cég vezetésének az elérhetőségét, mert a már megszerzett engedményhez képest még további engedményeket szeretett volna. Az ezutáni fejleményekről Kriván már nem tud, nem tudja, hogy végül felvette-e a kapcsolatot velük Balogh, vagy sem.

A műszert forgalmazó cég munkatársa, Bielik Norbert szerint ha meglenne a pénz, egy-másfél hónap múlva használatba lehetne venni a műszert, ennyi időbe telne, mire a műszert rendelésre legyártanák, kiszállítanák, és lemenne a körülbelül egyhetes tréning is, ami a működtetéséhez kell. Egyelőre a környező országokban sincs ilyen műszer, csak tárgyalások vannak a beszerzésről. Olaszországban vagy Németországban van a legközelebb.

Balogh Istvánt hétfőn többször is próbáltuk keresni az ügyben. Egyelőre érdemben nem tudtunk beszélni vele, mert - ahogy mondta - épp egy konferencián vesz részt, illetve nem alkalmas az időpont. Amint sikerül feltenni neki a kérdéseinket, frissítjük a cikket.