Üdvözöljük hazánkban a testvéri Türkmenisztán vezetőjét!

2014.06.18. 12:47

Kétnapos látogatáson hazánkban tartózkodik a türkmén államfő, Gurbanguly Mälikgulyýewiç Berdimuhamedow. A közép-ázsiai ország államfőjét Áder János köztársasági elnök és Kövér László házelnök is fogadja. Berdimuhamedow ritka vendég a demokratikus országokban, pláne az uniós tagállamaiban, így igyekszünk az eseményt a látogatás jelentőségének megfelelően kezelni.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • turkmen halk aydym
  • A türkmén delegáció férfi tagja nem szeretik a cipőfűzőket. Mindegyikük kizárólag belebújos bőrcipőt hord. Rajtuk kívül ilyet legfeljebb a Sándor-palota bizonsági őrei vesznek fel. 

  • Túl korai még részletes életrajzot írnom. Az életrajzom sok szempontból jellemző a generációmra. Istennek hála, az életben elért fontos eredményeim inkább a képességeimnek, a kitartásomnak és a szorgalmamnak köszönhetők, mint egy pártfogónak vagy a rokoni kapcsolataimnak. Az orvosi pálya érdekelt. Fokozatosan lettem közhivatalnok, és ahogy nőtt a tapasztalatom és a tudásom, szükségessé vált, hogy mindezt megosszam a munkatársaimmal és a diákokkal. Némileg meglepett, de örültem neki, hogy szervezői készségeket fedeztem fel magamban. És mivel e készségeket a szükségletek uralják, ez a körülmény lett a karrierem meghatározója.

    (forrás)

  • A Köztársasági Elnöki Hivatal tükörtermében az újságírók izgatottan találgatják, mit tartalmaz majd a két baráti ország közös nyilatkozata. Együttműködés a demokratikus normák terjesztéséért? Stadionépítési tapasztalatcsere? Közös agrárprogram a nomád állattartás fellendítésére?

    • Oktatási, tudományos és kulturális együttműködési megállapodást ír alá Balog Zoltán és a türkmén kormányfő-helyettes.
    • Szijjártó Péter pedig a türkmén külügyminiszterrel ír alá egy 2014-2015-re érvényes külügyi együttműködési programot.
    • A türkmén állami adóhivatal elnöke és a NAV elnökhelyettese írt alá együttműködési megállapodást. "Ez egy technikai jellegű megállapodás" - súgta meg vallaki a türkmén delegációból, de ő sem tudta megmondani ez valójában mit jelenthet.
  • Nabucco ugyan nincsen, de a türkmén delegáció egyik tagja szerint semmi akadálya nincs annak, hogy megépüljön a Kaszpi-tengeren át, Türkmenisztánból, Azerbajdzsánig futó vezeték, ahonnan Törökországon át technikailag Európa már hozzájuthatna a türkmén gázhoz. „Ez amolyan pót-Nabucco" − mondta forrásunk, elismerve, hogy a projekt nem olcsó, és nyilván Oroszország sem örülne neki. „De ha van politikai akarat, akkor ezt Oroszország nem tudja megakadályozni" − mondta. Forrásunk sejtetni engedte, hogy Magyarország akár a vezetéket megépítő konzorcium egyik megépítő tagja is lehet.

  • Arról az ügy súlyának megfelelően külön cikkben számolunk be. Ezzel lezárjuk a közvetítést a nemzetközi diplomáciában mérföldkőnek tekinthető látogatásról, köszönjük a kitartó figyelmet. És az érdeklődést. Sose feledjék: Soli Deo Gloria!