Korrupt rendőrök mennek börtönbe, 47 elítélt a gigaügyben

2014.07.17. 18:47

Volt olyan eset, hogy a hétvégi kamionstop idején Budapesttől a román határig kísért néhány korrupt rendőr egy kamiont, hogy így kerüljék el az ellenőrzéseket. Máskor lejárt forgalmi engedélyek, közlekedési szabálytalanságok elsimítását kérték azoktól a rendőröktől, akiket nem jogerősen hét és öt évre ítélt a Szolnoki Törvényszék.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság egykori beosztottjai 2008-2009-ben más rendőrökkel és közterület-felügyelőkkel működtek együtt, hogy eltussolják az ügyeket. A büntetőügyben több mint száz tanút hallgattak meg, 47 embert ítéltek el és 19 vádlottat mentettek fel. Hivatali vesztegetés és hivatali visszaélés miatt emeltek vádat, a terheltek körülbelül egyharmada volt rendőr vagy közterület-felügyelő, kétharmaduk a szabálytalanságok elsimításáért fizető ügyfél.

Hamarabb leállíthatták volna a rendőröket

Sólyomváriné Csendes Mária bíró azt mondta az ítélethirdetéskor, hogy a rendőröket négy hónapon keresztül úgy hallgatták le, hogy tudtak a csalásokról, mégsem állították le őket. "Elvárható lett volna a hatóságok részéről a bűncselekmény-sorozat haladéktalan megszakítása, hiszen az első releváns információtól a feljelentés megtételéig mintegy 4 hónap telt el" – fogalmazott.

Hibáztak a nyomozásban is, előfordult, hogy a kirendelt védőket nem értesítették a gyanúsítottak egy részének kihallgatásáról, illetve előfordult olyan is, hogy a kihallgatás idején még nem rendeltek ki védőt a gyanúsítottnak. Ezért az így született vallomásokat a bíróság ugyancsak nem tekinthette bizonyító erejűnek.

Az ítélethirdetés után az ügyész, valamint a vádlottak és védők egy része 3 nap gondolkodási időt kért. A vádlottak és védők többsége enyhítésért, illetve felmentésért fellebbezett, míg egy vádlott és védője tudomásul vette az ellene kiszabott pénzbüntetést, írja az MTI.