Meghalt Kiss Péter

2014.07.29. 17:40 Módosítva: 2014.07.29. 18:31

Hosszan tartó, súlyos betegség után 55 éves korában elhunyt Kiss Péter volt kancelláriaminiszter, az MSZP alapítója, volt alelnöke – tudta meg az Atv.hu. A hírt az Indexnek több szocialista forrás is megerősítette.

A politikus 2014-ben a budapesti 11. számú (Újpest–Angyalföld északi része) választókerületben szerzett egyéni képviselői mandátumot, halála miatt itt időközi választást kell majd kiírni.

Az Index tavaly augusztusban írta meg, hogy Kiss Péter súlyos beteg, a választásra készülő ellenzéki pártok azonban rábízták a döntést, hogy rossz egészségi állapota ellenére elvállalja-e az indulást. A választás óta már semmilyen közszereplést nem vállalt, pártpolitikai munkában sem vett részt, a legutóbbi tisztújításban sem, már ekkor arra lehetett következtetni, hogy súlyosabbra fordult az állapota. 

Egy baloldali politikus az Indexnek arról beszélt, bár kétségtelenül megterhelő volt a kampány mindenkinek, főleg egy súlyosan beteg embernek, de véleménye szerint a küzdelem, majd a győzelem segített hónapokkal tovább életben tartani Kiss Pétert. Az áprilisi választás előtti ellenzéki egyeztetéseken többek között már csak ezért sem volt vitás kérdés, hogy ki legyen az újpesti jelölt. Egy MSZP-s politikus úgy fogalmazott, ha nem Kisst indítják, azzal azt is üzenték volna neki, hogy ők már lemondtak róla, ilyet pedig tisztességes ember nem csinálhat – tette hozzá.

DK-frakció lehet belőle?

Úgy tudjuk, hogy az ellenzéki pártok közt már volt szó arról, mi történik, ha Kiss Péter betegsége súlyosbodna. Felmerült egy olyan forgatókönyv, hogy az újpesti polgármesteri posztért egy MSZP-s politikus indulhatna, míg a Kiss Péter helyére kiírt időközi parlamenti választáson egy DK-s lenne a jelölt. Ha ő nyerne, akkor öt képviselője lenne Gyurcsány pártjának, azaz alakíthatnának frakciót. A május 25-i EP-választáson a három párt közül a DK szerepelt a legjobban a kerületben a maga 14,9 százalékával.

Élete

Kiss Péter 1959. június 11-én született Celldömölkön. 1980-ban lépett be a Magyar Szocialista Munkáspártba. 1986-tól 1989-ig a Budapesti KISZ első titkára, valamint az MSZMP Központi Bizottsága tagja volt 1989 májusától a párt szeptemberi megszűnéséig. 1989-ben az MSZP alapító tagja és a Baloldali Ifjúsági Társulás (BIT) alapító budapesti elnöke volt. 1990-ben országgyűlési képviselőjelölt volt és az őszi önkormányzati választáson bekerült a Fővárosi Közgyűlésbe.

2004-ben, Medgyessy Péter miniszterelnök lemondása után a párt országos elnöksége őt ajánlotta miniszterelnöknek, de a miniszterelnök-jelölő kongresszus Gyurcsány Ferencet jelölte kormányfőnek. Az első Gyurcsány-kormányban megtartotta miniszteri tisztségét. 2005-ben a párt Vas megyei elnökévé választották, mely pozícióját 2009-ig viselte. 2006-ban megismételte országgyűlési választási sikerét. A második Gyurcsány-kormányban először szociális és munkaügyi miniszter volt, majd 2007-ben ismét visszatért a Miniszterelnöki Hivatalba.

2009-ben Bajnai Gordon, az MSZP miniszterelnök-jelölt alakuló kormányában Kisst bízta meg a társadalompolitikai koordinációért felelős tárca nélküli miniszteri feladatok ellátásával és egyben a miniszterelnök politikai helyettesévé is vált. 1992 óta országgyűlési képviselő, akkor pártja országos listájáról jutott a parlamentbe, ahogy a 2010-es országgyűlési választásokon is. 1994-ben, 1998-ban, 2002-ben és 2006-ban Budapest 6. számú egyéni választókörzetében nyert mandátumot (Forrás: Wikipedia).  

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport