Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Valamit vontatott egy rendőrségi csónak a Dunán

2014.08.11. 14:56

Egy olvasónk hétfőn dél körül küldött egy képet, ami alapján úgy tűnik, mintha egy holttestet húzna maga után egy rendőrségi csónak a Dunán, a Rákóczi hídnál.

A Dunán megkülönböztető jelzéssel rendőrcsónak hullát húz, legalábbis 90 százalék bizonyossággal

– írta nekünk.

A képet és kérdésünket elküldtük a rendőrségnek, ezt a választ kaptuk:

A mai napon lakossági bejelentés érkezett a rendőrségre, mely szerint a Dunában egy holttest úszik. Az eset körülményeit a rendőrség közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja.

Megnéztük, mi a teendő ilyenkor, de nem teljesen egyértelmű

1. 24/2014. (VII. 11.) ORFK utasítás a rendkívüli halál esetén követendő rendőri eljárásról

44. Amennyiben a holttest elszállítása a helyszínről szükséges és indokolt, azt úgy kell végrehajtani, hogy az ne veszélyeztesse a halál bekövetkezése körülményeinek tisztázását. A holttestet hullazsákban kell elszállíttatni. Az elszállítást megelőzően a helyszínen a holttestről és annak környezetéről fényképfelvételt vagy kép- és hangfelvételt kell készíteni. Amennyiben a holttesten olyan értéktárgy (pl. ékszer) található, amelynek eltávolítása a helyszínen nem megoldható, úgy azt átvételi elismervénnyel kell átadni a holttest elszállítását végző vállalkozás munkatársának.

38. Vízbefulladás gyanúja esetén a holttest feltalálása, illetve a vízbefulladás megállapítható vagy vélt helyén – amennyiben a vízbefulladás feltehetően természetes élővízben történt – vízmintát kell biztosítani a későbbi összehasonlító diatóma (kovamoszat) vizsgálat céljából.

30/2011. (IX. 22.) BM rendelet a rendőrség szolgálati szabályzatáról

19. § (3) Nyilvános helyen történt halálesetnél a holttestet megfelelő módon el kell takarni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!