Hivatalosan is főpolgármester-jelölt Tarlós

2014.09.01. 18:46

Nyilvántartásba vette Tarlós Istvánt, a Fidesz-KDNP és Staudt Gábort, a Jobbik főpolgármester-jelöltjét a Fővárosi Választási Bizottság hétfő késő délutáni ülésén, adta hírül az MTI. 

A főpolgármesteri tisztségre pályázók közül a Tarlós Istvánt támogató aláírásokat elsőként adták le pénteken, Tarlós István kampánystábja a szükséges 5 ezer ajánlás helyett összesen 13 600-at adott le.

Az FVI munkatársai ellenőrizték az 1900 ajánlóíveken leadott ajánlásokat, és 769 ív ellenőrzése után megállapították, hogy a jelölt több érvényes ajánlást gyűjtött be, mint a megkívánt ötezer. ( A mostani választáson már nem kell minden leadott ajánlást ellenőriznie a választási irodáknak, elegendő annyit, ami után biztonsággal állítható, hogy a jelölt összegyűjtötte a szükséges számú ajánlást.)

Staudt Gábor másodikként adta le ajánlásait pénteken. A jelölt a szükséges 5 ezer ajánlás helyett összesen csaknem hétezer ajánlást adott le 1323 ajánlóíven. Az FVI munkatársai elkezdték ellenőrizni az ajánlásokat és 795 ajánlóív ellenőrzése után megállapították, hogy a jelölt több érvényes ajánlást gyűjtött be, mint a megkívánt ötezer. 

A főpolgármester-választáson a főváros egyetlen választókerületnek számít. A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény nyári módosítása szerint főpolgármester-jelölt az lehet, akit legalább 5 ezer fővárosi választópolgár ajánlott jelöltnek. A Fővárosi Választási Iroda tájékoztatása szerint 13-an igényeltek ajánlásgyűjtő ívet a főpolgármester-jelöltséghez. A főpolgármester-jelöltek, polgármesterjelöltek és képviselőjelöltek bejelentési határideje szeptember 8-án, 16 órakor jár le.