Orbán: A gazdaságban galambok, a védelemben sasok leszünk

2014.09.06. 20:37 Módosítva: 2014.09.06. 20:50
A Fidesz-holdudvar tizenharmadik kötcsei találkozóján Orbán Viktor miniszterelnök záróprogramként beszélt az ukrán helyzetről, arról mit érdemes kezdeni a kétharmaddal, és az illiberalizmust is magyarázta.

Az Index információi szerint Orbán Viktor nem sajtónyilvános beszéde - amit a kötcsei polgári piknik 150-200 fős közönsége számára tartott - három részre tagolódott. 

Kétharmad

Az első rész hosszú elemzés volt arról, hogy hogyan alakult ki a centrális erőtér a Fidesz mögött, hogyan lettek valódi néppárttá a kétharmaddal. Azt mondta, támogatásokkal és egyéb technikákkal sikerült bevonni olyan embereket, akik régebben hagyományosan a baloldal szavazói voltak, mint például a nyugdíjasok vagy a leszakadók. Orbán szerint a 2010-'14-es ciklusban valódi néppárttá sikerült válni.

Orbán a második blokkban arról beszélt, hogy az újabb kétharmaddal mit érdemes és mit kell kezdeni.

Ukrajna

Külön blokkban beszélt az ukrán helyzetről. Azt mondta, a gazdaságban galambok leszünk, a védelemben meg sasok. Abban az értelemben leszünk galambok, hogy a gazdasági békét fogjuk hirdetni ebben a konfliktusban, mert a szembenállás senkinek sem az érdeke. Orbán szeretné továbbra is fenntartani a működő kapcsolatrendszereket. 

A védelemről azt mondta, hogy az biztos, hogy a magyar határnál nem engedünk át senkit, erős védelmi vonala leszünk a NATO-nak. Orbán szerint az embargót is jobban fogják bírni az oroszok, mint ahogy ezt sokan gondolják, és azt is kiemelte, hogy senki ne higgye azt, hogy az amerikaiak nem üzletelnek az oroszokkal mostanában, erre felhozott egy példát is egy olajüzletről.

Miért illiberális?

Ahogy előzetesünkben előre vetítettük, terítékre került a Tusványoson júliusban az illiberális állam víziójáról szóló beszéd is. A fideszes közönség előtt azzal magyarázta ezt, hogy az ő értelmezésében összetapad a liberális jelző a demokráciával és a gazdasággal, de szerinte se neki, se a Fidesznek nincs semmi gondja a demokráciával, se a versenygazdaság jelenlegi működésével. Csak arra akarta felhívni a figyelmet, hogy ezeket a liberális jelző nélkül is lehet működtetni, vagy akár a keresztény/jobboldali jelzők mellett is működik.