Képviselők jönnek, mennek, bíróság elé állnak

03
2014.09.15. 08:42

Orbán Viktor csak akkor szólal fel, ha úgy van, és év elején úgy van. Az Országgyűlés 2014-as őszi ülésszakát a miniszterelnök beszéde nyitja meg, és várhatóan a napirend előtti felszólalók – már ha képesek lesznek az előre megírt szövegtől eltérni – az ő beszédét fogják kommentálni.

Még az interpellációk kezdete előtt kerül sor a szocialista Hiszékeny Dezső mentelmi jogának  felfüggesztésére , a XIII. kerületi képviselőt a Legfőbb Ügyészség vesztegetéssel vádolja egy használaton kívüli üzlethelyiség átjátszása miatt. Az interpellációkat nem akarjuk a közvetítés előtt lelőni, de az előzetesen megadott címek között vannak olyan, sokat ígérő gyöngyszemek, mint:

A rezsicsökkentéseknek is köszönhetően megállt a pénzromlás! Mennyivel több pénz maradt a háztartásoknál a rezsicsökkentés eredményeként?

A T. Ház igyekszik feltölteni a sorait: ugyanis míg az új parlament májusi alakuló ülésén még 199 képviselő volt, az őszi ülésszakot már csak 197 aktív képviselő kezdi meg – az Országgyűlés honlapja legalábbis péntek délután ennyi aktív képviselőt sorolt fel. A csökkenés oka, hogy július végén elhunyt Kiss Péter, akinek helyére időközi választást fognak kiírni Újpesten, illeve lemondott mandátumáról a fideszes Rácz Róbert, akit a hajdú-bihari kormányhivatal vezetőjévé nevezték ki. Az ő helyére a 2014-ben a parlamentből kimaradó veterán Révész Máriusz került a párt listájáról, aki hétfőn le is teszi az esküt.

A parlament az őszt gyásszal és emlékezéssel kezdi: gyászolja Kiss Pétert és az augusztus 19-én meghalt Szűcs István volt MDF-es képviselőt, az Antall-kormány energetikáért felelős helyettes államtitkárát. És emlékezik a második világháború két kiemelkedő embermentőjére, Henryk Sławikra és a vele konspiráló idősebb Antall Józsefre, akik különböző fedőszervek leple alatt számítások szerint 30 ezer lengyel menekültet – köztük 5000 zsidó származású embert – mentettek meg a haláltól.

Az Országgyűlés törvényeket is alkot majd a héten, többek között olyan tervezetekről fog tárgyalni, mint (nagy levegő):

  •  „A Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről szóló 2014. évi XXXVIII. törvényben rögzített elszámolás szabályairól és egyes egyéb rendelkezésekről” – azaz a bankokra kivetett kamat- és díjmoratóriumról
  • de lesz szlovák–magyar útépítési megállapodás is
  • és megköttetik az Egyesült Arab Emírségekkel egy légiközlekedési megállapodás
  • valamint pénteken bekerült még a tárgyalandó tervezetek közé az a módosító, mely szerint az RTL és a TV2 nem kérhet előfizetési díjat a kábelszolgáltatóktól (azaz ezen az úton sem kompenzálhatják a kieső reklámbevételeket).