Betörtek az igazságügy-miniszterhez

2014.10.02. 11:40

Betörtek Trócsányi Lászlóhoz – ismerte el az ATV kérdésére csütörtök reggel az igazságügy-miniszter. Trócsányi hozzátette, hogy nem vittek el semmi olyan laptopot, vagy más eszközt, ami a miniszteri munkájával függ össze. "Jobban kell figyelnem" – tette hozzá a miniszter. A házat azóta rendőrök őrzik és a nyomozók is helyszíneltek.

Mivel a sajtótájékoztató a devizahiteles törvényekről, meg a bankok elszámoltatásáról szólt, Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a betörés kapcsán azt a poént sütötte el, hogy

reméli, hogy nem a bankok voltak.

A sajtótájékoztatón Rogán azt mondta, hogy a bankok ellen 72-7-re a kormány nyert, ezzel arra célzott, hogy a körülbelül 400 pénzintézetből 79 indított pert az állam ellen a devizahiteles szerződések tisztességességének bizonyítása érdekében, ebből 72 ügyet első fokon az állam nyert meg. Három ügyben részlegesen nyert az állam, négy ügyet pedig az Alkotmánybíróság elé utalt a bíróság.

Trócsányi szerint a másodfokú ítéletek az ősszel várhatóak, a Kúria előtti felülvizsgálati eljárások pedig december-január környékén érhetnek véget. Jövő január és november között lesz az elszámolás, ami végleg pontot tesz majd a devizahiteles ügyek végére.

Az AB elé utalt ügyekkel kapcsolatban Rogán finoman nyomást gyakorolt a testületre: azt kérte, hogy minél hamarabb, a testület rendelkezésére álló időnél előbb döntsön a devizahiteles ügyekben, hiszen több mint egymillió magyar család ügyéről van szó. Az Index kérdésére Rogán tagadta, hogy ez nyomásgyakorlás lenne, hiszen ő nem azt kérte, hogy így vagy úgy döntsön a testület, csak azt, hogy hamar döntsön. Az egykori alkotmánybíró Trócsányi azt mondta, hogy a törvényeket jól előkészítették, megvizsgálták az Ab korábbi döntéseit is, ezért biztos benne, hogy az át fog menni az AB szűrőjén.

A frakcióvezető viszont a bankok részéről nyomásgyakorlásnak minősítette, hogy levelet írtak a köztársasági elnöknek, amiben a második devizahiteles törvény AB-elé utalását kérték.

Az Indexnek adott interjújában Trócsányi azt mondta, hogy az egyéni képviselői indítványokat vissza szeretné szorítani. Az ezt firtató kérdésre Rogán azt mondta, hogy ez már meg is valósult, hiszen mindkét devizahiteles törvényt az igazságügy-minisztérium készítette elő és a kormány nyújtotta be a parlament elé.

Amikor az RTL Klub újságírója akart kérdést feltenni, Rogán a kérdés befejezésének megvárása nélkül egy kirohanással kezdett:

az RTL Klub úgy működik, mint az ellenzék kampánytévéje, gratulálok ehhez az RTL Klubnak.

A csatorna kérdésére érdemben nem is válaszolt, hanem azt kérte, hogy írásban tegyék azt fel.