Olivér
8 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Kósa szerint Szijjártónak sem könnyű

2014.10.09. 09:40

Az úszómedence szerintem nem státuszszimbólum, inkább oltári macera: agyon kell vegyszerezni, olyan, mintha az ember klórban úszna. Sosem vennék ilyet. De ha egy jó helyen lévő házat medencével árulnak, mit csináljon? Hordassa tele sóderrel?

− Kósa Lajos csodálatos válasza a Heti Válaszban a kérdésre, hogy nem lehet-e aránytévesztésről beszélni a frissen kinevezett külügyminiszter, Szijjártó Péter villája kapcsán. A lap munkatársa itt még rá is kérdez, hogy ugye nem beszél komolyan, de kiderül, Kósa komolyan beszél, és válaszában ledobja az atombombát:

Majd akkor lesz vége a Kádár-rendszernek, ha ez a végtelen irigység kivész a társadalomból.

Igen, erre a válaszra még a Heti Válasznak is az jutott az eszébe, hogy nem furcsa-e annak a pártnak az alelnökeként mondani ezt, amely évekig azzal támadta a szocialistákat, hogy luxusvilláik, luxusautóik vannak. Sajnos a Heti Válasz a kérdésben Simon Gábort, az MSZP volt elnökhelyettesét hozza példának, amit a fideszes politikus persze könnyedén lepattint azzal, hogy Simon még csak azt sem mondta, hogy a szüleitől van a titkos bankszámlán a 240 millió, leginkább nem mondott semmit.

Az interjúnak egy másik része is kifogástalan: amikor Zoltai Gusztávról kérdezik Kósát. Arról, hogy mennyire volt szerencsés egy munkásőrmúltú, „pénzügyei miatt sajátjai által is bírált” embert, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) korábbi vezetőjét alkalmaznia Lázárnak tanácsadóként. Kósa szerint Zoltai két dologra biztosan nem jó:

  • hogy a „demokrácia igaz bajnokaként szocializálja a fiatalokat"
  • illetve nem ő a legalkalmasabb annak bemutatására, hogy hogyan kell „leválthatatlan gazdasági vezetőként úgy irányítani egy bonyolult közösséget, hogy soha egy szó se érhesse a ház elejét"

Ellenben tökéletes döntés volt Kósa szerint abból a szempontból, hogy Lázár így kiiktatott egy konfliktusforrást a kormány és a Mazsihisz kapcsolatából. Kósa szerint a Fidesz és a magyarországi zsidóság kapcsolatát folyamatosan konfliktusok mérgezték, amiben Zoltainak is lehetett szerepe. Most majd nem lesz szerepe.