Ez nem zsarolás, hanem egy lehetőség

2014.10.09. 08:08
Fordulatos politikai krimi bontakozott ki Pakson az önkormányzati választási kampányban: árulás, bosszú, jobboldali belharcok, jobb-baloldali összefogás, egy világbajnok kenus és az atomerőmű egyik volt igazgatója tartja izgalomban a helyieket, akiket ennyire talán még sosem hozott lázba egy választás. Nem is volt nagyon miért izgulni: az elmúlt 12 évben a Fidesz abszolút többségben volt az önkormányzatban, és a Fidesz által is támogatott polgármester mindig magabiztosan nyert. Idén, a város életet 80-100 évre meghatározó beruházás kapujában azonban valami megváltozott: két jobboldali jelölt csap össze, az egyik Orbán Viktorral és a források ígéretével, a másik 31 éves erőműves tapasztalatával kampányol.

Zavartan forgolódtam a paksi piacon tobzódó, egy kisváros vidám életét bemutató film egy sztereotipikus jelenetét rögtönöző tömegben péntek reggel. Egy képviselő- és egy polgármester-jelölttel is ide beszéltem meg találkozót, azt mondták, mindketten a piacon fognak kampányolni, de sehol egy standot, pártszínű esőkabátot vagy pálcára erősített lufit nem láttam. Még akkor is nehezen vettem észre őket, amikor telefonon pontosították, hogy hol állnak – a Takarékszövetkezet melletti virágárusnál –, mert mint kiderült, Pakson a jelöltek nem standolva kampányolnak, hanem járkálnak a piacon – „Szevasz, Rozikám/Bogikám/Sándorom! Hogy vagytok?” –, és beszélgetnek az emberekkel, miközben a bevásárlást is intézik.

Egymásnak is barátságosan odaint Kozmann György, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje, világbajnok kenus és Bagdy László, a helyi KDNP elnöke, önkormányzati képviselőjelölt. Ebben természetesen az ég világon semmi különös nem lenne, csakhogy Pakson Bagdy és Kozmann két külön csapatban indul. Sőt, hiába helyi KDNP-elnök Bagdy, a párt logója, felsőbb utasításra, nem szerepel majd a neve mellett a szavazólapon, mert nem Kozmannt, hanem ellenfelét, a szintén jobboldali, egykori Fidesz-szövetséges Süli Jánost támogatja. Kozmann pedig úgy a Fidesz-KDNP jelöltje, hogy csapata színtisztán fideszes, csak egy kettős tagságú jelölt van benne, de őt is a Fidesz indította idén. És a paksi jobboldali belharcban még csak nem is ez a legfurcsább.

Az egyik tizenkilenc

Elfogadhat-e baloldali támogatást egy jobbos jelölt?

A Fidesz jelöltjeinek legtöbbet emlegetett kifogása Süli ellen az, hogy a DK és az MSZP is beállt mögé, és ezt, ha valódi jobboldali, nem fogadhatta volna el. A helyi Fidesz ezért úgy gondolja, Kozmann az egyetlen valódi jobboldali jelölt.

„Pakson egy darab DK-s van. Személyes jó ismerősöm, egy villamosmérnök, 35 éve dolgozik az erőműben. Ő biztosított emberi és szakmai támogatásáról, és hasonlóképpen állt be mögém az a pár helyi MSZP-s is, összesen öten vannak” – mondta erről Süli.

Egy ilyen kisvárosban nem kellene mindig az országos politika után menni, itt a pártoskodás nem vezet sehova. Főleg, ha két olyan jelölt indul, akik elveikben alig különböznek, csak más-más pártok indítják őket

– mondta a Pakson kialakult helyzetről Bagdy. A két jelölt között ideológiai vagy pártpreferencia szempontjából tényleg nagyítóval kell keresni a különbséget. „Azt, hogy ennek ellenére miért nem sikerült megegyezni egy jelölt indításáról, a felsőbb politikai köröktől kellene megkérdezni” – mondta Bagdy.

Süli János, aki 31 évig dolgozott a paksi atomerőműben – 2009 és 2010 között vezérigazgatóként –, mindig is nyíltan és kimondottan jobboldali volt. Többször segítette a Fidesz országgyűlési kampányát helyben, és elnöke volt a szintén Fidesz-közeli Kisgazda Polgári Egyesületnek Madocsán. Kozmann, mivel jóval fiatalabb csak később kezdett a politikával foglalkozni, de 2010-ben már indult Pakson a polgármesteri székért, jobboldali elkötelezettségű, de akkor még egy lokálpatrióta egyesület által támogatott jelöltként. Akkor egy rövid kampány után 30 százalékot ért el. 2013-ban azonban belépett a Fideszbe, és ez az a fontos különbség, ami valószínűleg végül a hivatalos Fidesz-jelöltséget hozta neki idén.

Paks az új King's Landing

A történet szempontjából

a két jelölt között az a legfontosabb különbség, hogy kik és mennyire támogatják őket a Fidesz felsőbb köreiben.

2012 tavaszán és nyarán mindketten kaptak megkeresést a Fidesz vezetéstől, hogy legyenek polgármesterjelöltek 2014-ben. Sülit Bánki Erik, a Fidesz regionális pártigazgatója kereste meg, de nemet mondott, mert egyrészt néhány hónapja rúgta ki az atomerőműből a fideszes gazdasági körökhöz szorosan kötődő MVM-igazgató, Baji Csaba, másrészt nem szeretett volna a jelenlegi paksi polgármester, Hajdú János ellen indulni. Nehéz rekonstruálni, hogy ezzel párhuzamosan vagy ezután kereste-e meg valaki a Fideszből Kozmannt is (ő nem árulta el, kitől jött a felkérés), ő mindenesetre igent mondott, és ezután megkezdődött „bizonyos hiányosságainak a bepótlása”, ahogyan ő fogalmazott, azaz elkezdték feljavítani az önkormányzati munkatapasztalatban nem nagyon bővelkedő életrajzát.

Mit csinált Kozmann a kenuzás után?

Főként a saját vállalkozásainak az útját egyengette; mint mondta: nagy rendezvényeket szerveztek és voltak alkalmazottai is. Mikor pedig kiszemelték jelöltnek, először a szekszárdi önkormányzat hulladékkezelő cégénél, a Re-kom Kft.-nél kapott PR-os állást (ez az a cég, amelynek az egyik szeméttelepén egy markolóval kergették meg az Index munkatársait), majd pedig az MVM Paks II. Zrt. igazgatójának tanácsadója lett. Kozmann egyébként első diplomája megvédése előtt áll.

A Fidesz titkos jelöltjéről azonban a helyi KDNP idén júniusig semmit nem tudott. A KDNP, mivel a Fidesz nem gyakran kérte ki a véleményét jelölés-ügyben, már az áprilisi választások után két héttel előállt az ötlettel, hogy Sülit szeretné indítani. Azt remélték, így elébe vághatnak a Fidesznek, ráadásul az ötletüknek volt is támogatója a párt helyi szervezetében. A polgármester, aki ekkor már bejelentette, hogy visszavonul, szintén megkérte Sülit, hogy induljon ősszel. Ő azonban gondolkozási időt kért.

Informálódnom kellett, hogy mekkora kockázatot jelent, ha indulok. Megkérdeztem a Fidesz felsőbb köreiben pár embert, hogy mit gondolnak, ők jóváhagyták. Aztán persze kifaroltak. A Kozmann indulását nem helyben találták ki, hanem valahol fölül

– mondta. De akkor már mindegy volt: a kezdeti támogatáson felbátorodva Süli bejelentette, hogy indul, és amikor a Fidesz kihátrált mögüle, nem akarta elveszíteni az arcát a városban. Ugyanilyen okból az eredetileg őt támogató KDNP-sek és a helyi Fidesz alapító elnöke is mellette maradt, bár neki ez a párttagságába került. Süli csapata, tehát az ő pártján álló képviselőjelöltek a KDNP és a Fidesz soraiból kerülnek ki, illetve van köztük két kisgazda is, noha a helyi kisgazdák szintén kiálltak Süli mögül. Jelölőszervezetük a néppárt, mert már nem volt idejük a saját lokálpatrióta szervezetüket bejegyezni, mint jelölőt.

A Fidesz felsőbb vezetése a kompromisszumokra sem volt vevő.
 

Süli több megoldást is felvázolt a helyzet rendezésére, és a jelöltek között együttműködésre de ezekbe a Fidesz nem ment bele. „Itt személyekről van szó, nem az egész Fideszről. A pártban most is vannak még jó barátaim, de olyanok is vannak, akik az erőmű élén sem láttak szívesen, és most nem szeretnék, hogy rehabilitáljam magam” – válaszolta Süli, amikor arról kérdeztem, miért nem állt be mögé a Fidesz.

Új blokkok, új korszak

„Olyan jelöltet szerettünk volna, aki Fidesz-tag, mert ilyen polgármester még nem volt a rendszerváltás óta. Most viszont sikerült egy olyan csapatot indítani, amelyben mindenki párttag” – mondta Bordács József, a helyi Fidesz új elnöke. A Kozmann mellett induló nyolc képviselőjelölt közül öten most is a képviselő-testület tagjai, ami különös ízt ad a párt „Új korszak!” jelmondatú kampányának. „Ha nem állna küszöbön az új blokkok építése, akkor is párttag jelölteket szerettünk volna” – tette hozzá.

„A KDNP felrúgta azt a megegyezést, amely szerint az európai parlamenti választásokig nem egyeztetünk a polgármesterjelölt személyéről. Mi viszont kivártuk ezt az időt, és a Fidesz alapszabályának megfelelő módon választottuk meg jelöltnek Kozmann Györgyöt. Sülit a jelenlegi polgármester és az alpolgármester asszony, Tell Edit tolta előtérbe, és a háttérből továbbra is ők irányítanánk, ha Süli nyer ” – mondta a konfliktus hátteréről Bordács, aki egy neve elhallgatását kérő forrás szerint az év elején még maga is készült a jelöltségre, „Gyuriról” pedig azt mondta, már történelem.

Kozmann kampánya lényegében arra a több vidéki kisvárosban is megjelenő retorikára épít, hogy a következő ciklusban oda jutnak majd források, ahol kormánybarát a városvezetés. 

Ez nem felelőtlen ígérgetés, Orbán Viktor egy szerdai nyilatkozata szerint például „az nem megy, hogy egyik nap diktatúrát kiáltunk, gyalázzuk a kormányt, lejáratjuk külföldön, másnap pedig azt mondjuk, hogy működjünk együtt, mert pénzről van szó”. Kozmann, akit Orbán személyes látogatásával is támogatott a kampányban, és a helyi tévének adott interjúban hosszan taglalta az érdemeit, kicsit finomabban fogalmazza meg ugyanezt az üzenetet: „Paks II. felépül, bárki is nyer, de egy kormánybarát önkormányzat jobban meg tudná lovagolni a bővítés hullámait. Ez nem zsarolás, hanem egy lehetőség.”

Ember maradt, az volt a bűne

– Helyes gyerek ez a Kozmann Gyuri, nem akarok róla semmi rosszat mondani, de hát zéró vezetői tapasztalata van, zéró.

– A Süli, na az egy nagy formátumú ember.

– Amikor az erőműben dolgozott, tőle mindig lehetett kérni, nem küldött el a picsába, hanem azt mondta, megpróbálom. Végigjárta az egész ranglétrát, de ember maradt. Ez volt a bűne, szerintem.

– A Kozmann-nak is van jövőképe, ambíciója, meg energikus is, talán majd öt év múlva...”

Ezt a beszélgetést a paksi piac melletti lángosozó előtti sorban hallgattam ki, és az a gyanúm támadt, hogy ezeket a joviálisan politizáló férfiakat valaki direkt az utamba rendelte, hogy jól tudjam illusztrálni a cikkben, mit gondolnak a városiak a két jelöltről. Mert az erőviszonyok tényleg valahogy így néznek ki: Kozmannt mindenki kedveli, rosszat nem lehet rá mondani, de túl fiatalnak és tapasztalatlannak tartják a városvezetéshez, Sülit pedig az egész város ismeri az erőműből – mert lényegében az egész város az erőműben dolgozik vagy dolgozott valaha – és tisztelik az ott végzett munkájáért, bár az is tény, hogy városvezetői tapasztalata neki sincs. A városban azt beszélik, a közvélemény-kutatások szerint jelenleg ő vezet, de a csapata szerint még bármi megtörténhet.

Bár a lángosozók azt is megjegyezték, hogy Süli úr reggelire megenné a Gyurit, ez a kampányban már nem nagyon fog kiderülni, mivel a Fidesz, ahogy az már megszokottá vált, itt sem áll ki vitázni. Pedig a paksi tévében minden választókörzet minden jelöltjének van lehetősége elmondani a programját, és a korábbi választások előtt állítólag minden jelölt képviseltette magát. Süli, Hajdú és Bagdy esténként együtt nézi a vitát; mint mondják, lehet belőle tanulni, és ha nyer Süli, átvehet majd jó ötleteket az ellenjelöltektől is.

„Egy politikusnak távol maradni a nyilvánosságtól nemcsak bűn, hanem ostobaság is” – mondta a leköszönő polgármester, aki azért vonul vissza, mert addig kell abbahagyni a dolgokat, amíg még jók. „Nézze, ezt az ellenségeskedést itt nem Béla bácsi találta ki az esztergapad mellett. Mi sem akartunk itt harcot, csak éltünk az alkotmányos jogunkkal és állítottunk egy jelöltet. De a mai közhangulatban már ez is provokáció.”