Szanyi Tibor már nem EP-delegációvezető

2014.10.16. 00:16 Módosítva: 2014.10.16. 00:41

Új vezetőt választottak az MSZP és a Demokratikus Koalíció (DK) közös európai parlamenti delegációjának élére, miután Szanyi Tibor, eddigi MSZP-s delegációvezető felajánlotta lemondását, és a delegáció tagjai elfogadták.

Erről az MSZP-DK európai parlamenti delegációja szerda késő este tájékoztatta az MTI-t. A közös delegáció vezetőjévé a szintén szocialista Ujhelyi Istvánt választották meg. Az új vezető megbízatása a pártok közötti korábbi megállapodás értelmében a parlamenti ciklus feléig szól.

Korábban arról adtunk hírt, hogy az MSZP elhatárolódott Szanyi Tibor „ostoba, meggondolatlan, erkölcsileg vállalhatatlan cselekedeteitől, amik súlyos károkat okoztak a párt politikai közösségének".

Szanyi Tibor szerdán nyilvánosan bocsánatot kért az utaztatásért és a patkányújságírózásért is, az MSZP etikai bizottsága akkor úgy döntött: figyelmeztetésben részesíti Szanyit, de elfogadja a bocsánatkérést, és következmények nélkül hagyja Szanyi lépéseit.  

Sajtónyilatkozatában a DK múlt heti kezdeményezéséről, hogy váltsák le az MSZP-DK EP-delegációjának éléről, azt közölte, "teljességgel nyitott" bármilyen újratárgyalásra, de szerinte ez csak úgy lehetséges, ha ki-ki visszaadja az ő vezetésével szerzett tisztségeit.

Az Index szeptember végén számolt be a motorosok utazásáról. Ezután Szanyi Tibor szeptember 30-án az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, nem lát kivetnivalót abban, hogy meghívta Brüsszelbe, majd uniós képviselői költségkeretéből vendégül látta a Gój Motorosok Egyesület néhány tagját. Szanyi Tibor elmondta, hogy bár valóban elvesztett egy fogadást a motorosok elnökével szemben, a meghívás civilként és családoknak szólt. A csoport 12 fős volt.