Szegény ózdi szavazók kérték a Fidesztől, hogy segítsen szavazni

2014.11.09. 18:54
Sűrű nap ez Ózdon, az egész város jön-megy, a jobbikosok szerint a Fidesz egész nap szállítja a szavazókat a szavazóhelyiségekbe, sőt, ellenszolgáltatást is nyújt a szavazatokért. A Fidesz szerint azok kérték, hogy szállítsák őket. Mindenki kameráz mindenkit, mindenki fotóz mindenkit, közben a részvételi eredmény rekord magas: kora délutánra már annyian elmentek szavazni, mint az előző választáson összesen.

Koradélután érkeztünk meg Ózdra, ahol megismétlik a polgármester-választást, mivel az eredeti eredményt - ami szerint 66 szavazat előnnyel a jobbikos Janiczák Dávid nyert a korábbi polgármester, a fideszes Fürjes Pál előtt -, a Fidesz megtámadta, a Debreceni Ítélőtábla pedig megsemmisítette.

Az első szavazókör, amit megnéztünk a 35-36-os. A helyiség előtt Kulcsár Gergely és Apáti István jobbikos képviselőkkel találkoztunk, akik röviden összefoglalták mi történik: „azzal a sárga Zsigulival, fehér Opellel, és fekete BMW-vel szállítja a Fidesz a szavazókat egész nap". A Jobbik közleménye szerint:

„A Jobbik választási megfigyelői azt tapasztalták, hogy a főleg cigányok lakta peremkerületekben tömegesen kezdték el szállítani az ott élőket szavazni. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városban fideszes mozgósítók és cigány véleményvezérek számos helyen terelik az embereiket szavazni. Mindemellett megfigyelőink elmondása szerint szintén tömegesen osztogatják a csomagokat a szavazatokért cserébe".

Apátiék szerint a Fidesz olyan választási törvényt hozott, ami szerint a kilenc emberig büntetlenül lehet szavazókat szállítani, de ez a választási törvény megcsúfolása.

Szegény szavazók felkeresték a Fideszt

Fürjes Pált, a Fideszes polgármesterjelöltet telefonon értük utol, hogy rákérdezzünk nála, tud-e erről, ő mit tapasztalt. Ózd korábbi polgármestere a kérdésünkre elmondta: a törvény szerint 9 személynél kevesebb szavazót jogszerű szállítani, és a Fideszt már korábban felkereste sok szegényebb szavazó, segítséget kértek, hogy eljussanak a szavazóhelyiséghez, a Fidesz ezeket az igényeket elégíti ki ezekkel az autókkal.

Arra, hogy itt szavazatvásárlás lenne, vagy bármi törvénytelen folyna úgy reagált: „ez egy olyan hír, mint, hogy ő meg azt hallotta, hogy Budapestről jobbikos busz indult, hogy ideszállítsa azokat a szavazókat, akik Budapesten dolgoznak, de Ózdra vannak bejelentve, vagy, hogy ez a villanyoszlop fából van, miközben látjuk, hogy betonból".

" Ahol veszekednek a szülők, ott rosszul tanul a gyerek" - fogalmazott Fürjes azzal kapcsolatban, hogy nem tesz jót a városnak ez a politikai csetepaté felhajtás, ahogy az sem, ha jobbikos polgármestere van a városnak, mert már volt olyan külföldi vállalat, amelyik azért költözik el a városból, mert nem akar adót fizetni egy szélsőjobboldali városvezetésnek.

Még a buszsofőrök is dudálnak

A szavazóhelyiségekben megkérdezett szavazóbiztosok minden általunk meglátogatott helyen azt mondták, érezhetően nagyobb a részvételi arány, hullámokban érkeznek az emberek. A hivatalos adatok is megerősítik a tapasztalatukat: A délután három eredmény szerint „12 622 választópolgár adta le a voksát, ez 44,54 százalékos részvételi arányt jelent. A városban 28 340 választópolgár szerepel a névjegyzékben. Az október 12-i önkormányzati választáson a 15 órás adatok szerint akkor 8104-en voksoltak, ez 28,53 százalékos részvételt jelentett" - írja az MTI. A részvételi arány 17:30-kor 53,99%.

Kétféle hangulat érezhető egyértelműen. Az egyik a Jobbik belvárosi irodája előtt, ahol Janiczák Dávid, és több vezető jobbikos országgyűlési képviselő várják az eredményt: itt folyamatosan dudálnak az elhaladó autók, kiabálnak, hogy Hajrá Jobbik!, az arra sétálók mosolyogva kiabálják oda, hogy drukkolnak. Még a helyi és helyközi buszjáratok sofőrjei is dudálnak egyet.

Kamerázták a kamerázókat

A másik, az a feszült hangulat a szavazóköröknél. Az egyiknél például egy kisbusznyi jobbikos megfigyelő veszi kamerával, ahogy többször érkezik ugyanaz az autó tele szavazókkal a szavazóhelyiséghez, az autóból pedig időközönként kiszólnak, hogy Jó lett a kép, a kurva anyádat.

De beleszaladtunk egy keményebb helyzetbe is: itt a két órán át tartó jelenet végére Ózd egyik külvárosi utcáján legalább húsz rendőr állt, és öt országgyűlési képviselő: Riz Gábor fideszes, valamint Egyed Zsolt, Kepli Lajos, Szilágyi György, Apáti István jobbikos képviselők.

A rendőrök nem nyilatkoztak az esetről, a fideszes Fürjes szerint semmi más nem történt, csak provokáció, a Jobbik provokálja az embereket folyamatosan, a jobbikos képviselők szerint pedig a következő történt:

Jobbikosok kameráztak szavazásra érkezőket, akik visszakameráztak, amiből kisebbfajta konfliktus lett. Rendőröket hívtak, és miközben a rendőrökkel beszélték meg a dolgokat, a helyszíntől pár méterre azt vették észre, hogy két fiatal, kezükben egy papírral, egy listával csengetnek be a házakhoz. Elkezdték kamerázni őket is, majd a jobbikosok elmondása szerint az a két ember lökdösni kezdte őket. A rendőrökkel együtt érkeztek meg a jobbikos képviselők is. 

Nincs joguk a fideszesek ruháját átkutatni

A jobbikosok megmutatták a képeket és videókat a rendőröknek, a rendőrök Szilágy György jobbikos képviselő elmondása szerint először azt mondták, egyértelmű, hogy garázdaság látható, elő fogják állítani az egyik férfit. Mivel Szilágyiék szerint fennáll a választási csalás, és a személyes adattal való visszaélés lehetősége is, kérték a rendőröket, hogy foglalják le a papírokat. Közben pedig megérkezett Riz Gábor, fideszes országgyűlési képviselő is, aki a jobbikosok állítása szerint még oda is szólt a két férfinek, hogy rakják el a listákat. Szilágyi szerint két órán át álltak ott, a rendőrök nem tudták eldönteni mit csináljanak. Majd megérkezett a parancsnok, és hosszú tanakodás és telefonálgatás után arra jutottak: nincs jogalapjuk átkutatni a két férfi ruházatát, lefoglalni tőlük bármit.

Itt Szilágyi megmutatta saját fotóját, amin a férfi kezében egy papírral áll, a rendőr azt mondta ez nem bizonyíték. Szilágyi feltette a kérdést, hogy ha a fotón ugyanez az ember egy zacskó fehér porral a kezében állna, ő pedig azt mondaná, hogy látta, ahogy kábítószert árul, akkor sem foglalná-e le a zacskót, mondván, lehet hogy porcukor van benne? A megoldás végül az lett, hogy a két férfit elengedték, azt is, akit a lökdösés miatt eredetileg nem akarták elengedni.

Janiczak Dávid jobbikos polgármesterjelölt, pár napig polgármester szerint a magas részvételi arány nem feltétlenül attól ilyen magas, hogy a Fidesz viszi a szavazóit, hanem attól is, hogy a Fidesz mozgósította a jobbikos szavazókat is. Szerinte a Fidesz szembe ment az ózdiak akaratával, az ózdiak pedig most büntetnek. 

Az eredmény pedig ez lett:

  • Janiczak Dávid kapta a szavazatok 64,44 százalékát, 10 299 szavazatot.
  • Fürjes Pálé 31,76 százalék, 5076 szavazat lett.