Giró-Szász nem csak milliárdos, hoteltulajdonos is lesz

2014.11.25. 07:16
Egy belvárosi 120 szobás hotel kisebbségi tulajdonosa lesz a kormány kommunikációs államtitkára. Az átadást 2016 elejére tervezi a sógor vezette hárommilliárdos vállalkozás a Dorottya utcában. A bérházat az V. kerülettől évekkel ezelőtt vette meg egy Luxemburgban bejegyzett, ismeretlen tulajdonosi hátterű vállalkozás.

Hétfőn hozta nyilvánosságra vagyonnyilatkozatát Giró-Szász András, amelyből kiderült, hogy november eleji államtitkári kinevezése miatt másodszor is eladta a kormányzati tanácsadással foglalkozó Strategopolis Kft.-beli részesedését, amiért 750 millió forintot fizetnek majd régi kollégái.

A nyilatkozat szerint Giró-Szász egy céges tulajdonrészt azonban továbbra is megtartott magának: egy viszonylag új cégben, a Safe Port Projekt Kft.-ben 20 százalékos tulajdonos maradt. A kft. másik tulajdonosa Serfőző Péter, Giró-Szász sógora. Az ingatlanüzemeltetési és -kezelési tevékenységre létrehozott cégről a hivatalos adatok nem sokat árulnak el, mivel csak négy hónapja alapították. A Safe Port azonban egy Bilton nevű ingatlanforgalmazó cég mellett rögtön társtulajdonos lett a Dorottya 8 Hotel Kft.-ben.

A Dorottya 8 Hotel Kft.-ről alig néhány hete írt a Napi.hu. Az újság arról számolt be, hogy felélénkült a belvárosi hotelépítési kedv, hirtelen több cég is beruházásokba kezdett, és elsőként éppen a Lánchíd és Vörösmarty tér között, a Dorottya utcában induló építkezésről emlékezett meg, ahol hamarosan egy háromcsillagos hotel kialakítása kezdődik.

„A 120 szobás szállodát hárommilliárd forintos költséggel alakítja ki egy korábbi bérházból a Dorottya 8 Hotel Kft., amelynek vezetője és résztulajdonosa Serfőző Péter. Az ingatlan korábban a Belváros-Lipótváros Ingatlanfejlesztő Zrt. portfóliójába tartozott”

– írta akkor a Napi.hu

Serfőző neve már korábban is felmerült a Dorottya utcai épülettel kapcsolatban. A Sofitel Hotel mögötti bérházat Belváros-Lipótváros önkormányzata 2010-ben nyomott ingatlanpiaci áron adta el „csomagban” hat másik értékes ingatlannal együtt 2,7 milliárd forintért.

A vevő egy Luxemburgban bejegyzett, ismeretlen tulajdonosi hátterű vállalkozás volt. Az adásvétel után a kerület nem hozta nyilvánosságra az új tulajdonos nevét, de egy idő után kiderült, hogy Serfőző igazgatja a vállalkozást.

Giró-Szász korábban nem volt hajlandó kommentálni Serfőző ingatlanüzleteit, most azonban kiderült, hogy ő is részese a milliárdos belvárosi beruházásnak. Az államtitkár kérdésünkre elismerte, a Safe Porton keresztül ő is hoteltulajdonos lesz 10 százalékos résszel.