Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyelőre nem zár be a vámosszabadi menekülttábor

2014.12.01. 14:13

A menekülthelyzet súlyosbodása miatt jelenleg nem lehet tudni, mikor zár be az ideiglenesnek nevezett vámosszabadi menekülttábor, amely ellen a Győr melletti falu lakói már többször tiltakoztak. Vámosszabadi képviselői pénteken keresték fel Pintér Sándor belügyminisztert, akitől a tábor azonnali bezárását kérték.

Pintér Sándor azt mondta nekik, hogy a vámosszabadi befogadó állomás átmeneti bővítését sem tervezik, illetve keresnek más, alternatív megoldásokat is a problémára. A miniszter elmondta, hogy a jövőben is mindent megtesznek a lakosok biztonságérzetének fokozásáért: újra emelik a faluban járőröző rendőrök létszámát, növelik a tábor és Győr között közlekedő buszjáratok számát, támogatják a biztonsági kamerarendszer bővítését, javítják a menedékkérők tájékoztatását, és megvizsgálják egy esetleges kerékpárút kiépítését a tábor (vagyis a szlovák határ) és Győr között.

Az ezerhatszáz fős falutól húsz perc sétára található, kétszáz fős menekülttábort 2013 augusztusában nyitották meg. A falu  lakói és a polgármester is csak sajtóból értesült a kormány terveiről, alig néhány hónappal a tábor megnyitása előtt. A tábor bezárását kérők a romló közbiztonságtól és a házak értékének csökkenésétől félnek, de a bevándorlási hivatal szerint a tábor munkahelyeket teremt, és nem növeli a bűncselekmények számát.