Fidesz-ellenes hangulat volt az ózdi városházán

DSC 1443
2014.12.01. 16:34

Óriási fölénnyel nyert Janiczak Dávid, Ózd jobbikos polgármestere, de a képviselő-testület többsége fideszes. Mindkét oldal nyilatkozataiból az derült ki, hogy nem lesz könnyű dolga Janiczaknak, ha teljesíteni szeretné a választási ígéreteit. Eljöttünk megnézni az első képviselő-testületi ülést: nincs se SZMSZ, se bizottsági névsor, Janiczakot vastaps, a fideszes képviselőket fújolás kísérte, mindkét fél a másikat hibáztatja a párbeszéd megszakadásáért.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • a volt fideszes polgármester szerint nem stimmel Janiczak érvelése, hogy kettő alpolgármester helyett lesz most egy, mivel eddig is egy alpolgármester volt, a másik csak félállásban volt az. Janiczak szerint a helyi fideszesek azt javasolták nekik, hogy ők is két alpolgármesterrel dolgozzanak, de ők inkább egy alpolgármestert választanának, kicsivel nagyobb fizetéssel.

  • 13 igennel és 1 tartózkodás mellett megszavazták Fidrus Péter alpolgármester tiszteletdíját: a Janiczak által eredetileg javasolt magasabb összeggel.

  • − mondják néhányan, amikor Janiczak megköszöni az érdeklődöknek, hogy eljöttek, és ezzel az ülést le is zárta.

  • Az ózdi polgármester szerint 50-50%-ban volt pozitív és negatív tapasztalat az első ülés, amin amit jogszabály szerint kötelező megszavazni, azt megszavazták. Az SZMSZ-t, illetve a bizottságok összetételét nem sikerült megszavazni, amiatt lesz egy második menet: rendlívüli ülést kell majd összehívni, hogy ezekről dönteni tudjanak, mert enélkül az önkormányzat nem tud rendesen működni. A kérdésre, hogy mivel fogja meggyőzni a testület fideszes többségét a vitatott kérdésekben, Janiczak csak annyit mondott: „Csak figyeljenek!"

    A Jobbik és a Fidesz tárgyalásának megszakadása kapcsán elmondta: nem azért szavazták meg kétharmaddal a város élére, hogy a testülettel elfogadtassa a fideszes javaslatokat.

  • "A Facebookon az önkormányzatot nem lehet irányítani" - nyilatkozta az ülés után az egyik helyi riporternek a volt fideszes polgármester. Fürjes azt bizonygatta: ő nem csak kommunikációs fogásként beszél a megegyezésről, de az egyeztetéseket szerinte Janiczak egyszerűen csak félbeszakította a múlt héten. Az Index kérdésére, hogy lát-e esélyt a változásra, azt felelte: "hogyne". Azt mondta: most rögtön meg fogja keresni a polgármestert, hogy folytassák az egyeztetést.