Károly, Karola
-2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Nem indul eljárás a zsidózó, cigányozó keceli polgármester ellen

2014.12.04. 09:34

Elutasította a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség azt a két, magánszemélyek által tett feljelentést, amelyben közösség elleni izgatással vádolták meg Haszilló Ferencet, Kecel fideszes polgármesterét, a Népszabadság.

Mint azt mi is megírtuk, október közepén került nyilvánosságra az a hangfelvétel, amin Kecel harmadjára is megválasztott, fideszes polgármestere tarkón lövéssel fenyegetőzik, cigányozik és zsidózik:

„Most kétharmados többség. Tarkólövés. Érted! Nincs elszámoltatás...Tarkólövés. Visszahozni a halálbüntetést, ötöt-hatot kivégezni. Hát azt mondták, hogy most van váltás. '89-ben nem volt, akkor most legyen váltás, és ebbe kicsit hosszabb távon belebukik a kormány, én azt látom”

„Ez a g...i zsidó társaság nem szopatná így az országot, ahogy szopatja, akkor itt senki nem foglalkozna az önkormányzattal, hogy mit csinál.”

A tűzifasegélyt kérő romákról pedig ezt:

„Az az igazság, menjenek az izébe. Ezek nem tudják, hogy lesz tél? Nem tudnak egy évben 100 ezer forintot összerakni? Ötezer forintot havonta? Menjenek a picsába! Meg az állam is! Ebben teljesen jobbikos vagyok. Aprítani kéne őket a picsába".

A Népszabadság cikke szerint mindez nem volt elég az ügyészségnek, amelyik november 4-én feljelentés-kiegészítést rendelt el annak kiderítése érdekében, hogy az elhangzottak alkalmasak-e közösség elleni izgatás bűntette vagy más bűncselekmények gyanújának megállapítására. A főügyészség két héttel később úgy döntött, hogy a feljelentéseket bűncselekmény hiányában elutasítja. 

Az indoklás szerint a polgármester magánbeszélgetés során tett kijelentéseit illetően a közösség elleni izgatás bűntettének tényállási elemei, különösen a nagy nyilvánosság előtti elkövetés, nem valósultak meg.

Ahogy azt az Index is megírta, a polgármestert a hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után a Fidesz területi vezetői polgármesteri tisztségéről való lemondásra szólították fel, valamint kezdeményezték a pártból való kizárását. Egy Hír TV-nek adott interjújából úgy tűnt, hogy Haszilló lemond, ám - immár független polgármesterként - mégis megkezdte harmadik ciklusát a keceli önkormányzatban. A lap szerint azt nem tudni, hogy Haszilló kilépett-e a Fideszből vagy kizárták-e.