Habony Árpád nem utazhat Amerikába

2014.12.22. 15:29 Módosítva: 2014.12.22. 16:23
Bár a miniszterelnök és más fideszes vezetők tanácsadója októberben még Washingtonban járt, hogy bizonyítsa, nincs az Egyesült Államokból kitiltottak listáján, úgy tudjuk, ezt most már nem tehetné meg. Valójában már akkor sem pózolhatott volna a Lincoln-emlékmű előtt, ha bevallja a büntetőügye részleteit, melyért jogerősen elítélték.

Nem kapná meg a beutazási engedélyt az Egyesült Államokba Habony Árpád, Orbán Viktor főtanácsadója – értesült az Index. Úgy tudjuk, hogy a Habonnyal kapcsolatos intézkedés összefügghet a miniszterelnöki tanácsadó októberi washingtoni útjával.

Egy kínos kérdés

Az ügy megértéséhez érdemes felidézni, hogy a magyar turistáknak, üzletembereknek hat éve nincs szükségük vízumra a beutazáshoz, de a belépéshez a belbiztonsági minisztérium (DHS) elektronikus rendszerén keresztül előzetes engedélyt kell szerezniük. Az eljárás részeként egyebek mellett arra is válaszolni kell, hogy a kérelmezőt elítélték-e korábban másnak okozott súlyos sérülésért/kárért:

Have you ever been arrested or convicted for a crime that resulted in serious damage to property, or serious harm to another person or government authority?  

Ha az ember igennel válaszol, azt a kérelem elbírálásakor külön megvizsgálják. Az USA bevándorlási szabályrendszerének ugyanis sarkalatos pontja a beutazókkal szemben elvárt feddhetetlenség. Hogy mi számit a feddhetetlenséget kizáró erkölcsi alávalóságnak (moral turpitude), az a bevándorlási szabályrendszer egészét átható, bonyolult kérdés.

Orbán jelenlegi főtanácsadóját 2011 májusában jogerősen két év próbaidőre bocsátotta a Fővárosi Bíróság garázdaság miatt, erről a Magyar Narancs számolt be 2013 szeptemberében. Az ítélet szerint még 2006 őszén egy idősebb házaspár lépett Habony autója elé az úttestre, ami annyira feldühítette Orbán főtanácsadóját, hogy rövid szóváltást követően mindkettőjüket bántalmazta.

Ez az Egyesült Államokban olyan bűncselekménynek minősül, ami miatt a fenti kérdésre igennel kell válaszolni, és ami miatt általában megtagadják a beutazási engedélyt.

Habony: no komment

Habony októberi washingtoni pózolását több forrásunk is annak a jelének vélte, hogy a fenti kérdésre nemmel válaszolt. Márpedig amennyiben így tett, azt az amerikai hatóságok úgy értékelhetik, hogy hamisan nyilatkozott a kérelem kitöltésekor. Ez pedig a bevándorlási jogban jogtalan előny megszerzésére irányuló csalásnak minősül, ami szintén kitiltással jár.

A feltételezést erősíti, hogy értesülésünk szerint a budapesti nagykövetség Habony októberi utazása után jutott a büntetőüggyel kapcsolatos dokumentumok birtokába.

habony.PNG
Fotó: Facebook

Felmerülhet, hogy Habony elkerülhette az elektronikus bejelentkezés procedúráját és a számára kényes kérdés megválaszolását, ha egy régebbi, még a 2011-es jogerős bírósági döntés előtt megszerzett vízummal utazott októberben Washingtonba. Ez viszont azért valószínűtlen, mert az USA a magyar állampolgárok részére jellemzően ötéves turista/üzleti vízumokat állított ki, melyek mára érvényüket vesztették (a vízumkényszer 2008 novemberében szűnt meg).

Az ügyről megkérdeztük Habony Árpádot is, aki titkárán keresztül jelezte, hogy nem kívánja kommentálni az Index értesülését.

Habony neve már a kitiltási botrány kirobbanásakor felmerült: a pletykák szerint ő is a kitiltottak között volt. Ám októberi utazásával rácáfolt erre: a kormányfő kommunikációs stábjának egyik tagja, Habony exneje, Kaminsky Fanny tette közzé a Facebook-oldalán azt a fotót, amin a tanácsadó a washingtoni Lincoln-emlékmű előtt ült, kezében a Wall Street Journal aznapi számával.

Egy titokzatos tanácsadó

Arról, hogy kicsoda Orbán Viktor tanácsadója, keveset tudni. Az RTL Klub nemrég riportot közölt arról, hogy Rogán Antal és Lázár János is beismerte, Habony Árpád politikai tanácsadóként dolgozik nekik és Orbán Viktornak, de egyikük sem fizet nekik, és Habony se az állammal, se a Miniszterelnökséggel nincs szerződéses viszonyban. A férfi ennek ellenére nagy lábon él, legutóbb azzal borzolta a kedélyeket, hogy több százezres Gucci táskával jelent meg a szociális tüntetők között a Kossuth-téren.

Pintér Sándor belügyminiszter a szombati Magyar Nemzetben megjelent interjúja szerint szükségtelennek tartja Habony Árpád nemzetbiztonsági átvilágítását, mivel a tanácsadó nem visel tisztséget, nincs szerződése állami cégekkel, és Orbán Viktor sem jelzett aggályt vele kapcsolatban. 

A kitiltási botrány

A kormányhoz közeli Századvég Gazdaságkutató Zrt. tulajdonában álló Napi Gazdaságban október 16-án megjelent egy hír, miszerint az USA magyar adóhatósági vezetőket tilt ki az országból, mert vizsgálat folyik amerikai érdekeltségekbe tartozó cégek ellen. Másnapra kiderült, hogy ez így nem igaz: valóban kitiltottak magyar üzletembereket és kormánytisztviselőket az Egyesült Államokból, az indoklás szerint azért, mert korrupcióból húztak hasznot. Már ekkor felmerült, hogy Vida Ildikó NAV-elnök a kitiltottak között van, de az érintett erre érdemben nem reagált. Később a Magyar Nemzetnek elismerte, hogy valóban kitiltották. Azt állította, hogy erről a kormány illetékese is tudott, mert ő jelezte neki, de a kormányzat tagadta ezt.