Leváltották a zsidó hitközség igazgatóját

2015.01.15. 20:09 Módosítva: 2015.01.15. 20:18

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) csütörtöki rendkívüli közgyűlése visszahívta tisztségéből Schwezoff Dávidot, a BZSH ügyvezető igazgatóját – adta hírül az MTI.

Az 57 szavazó közül 38-an voksoltak Schwezoff visszahívására, 18-an nem támogatták a javaslatot, egy érvénytelen szavazat volt.

Schwezoff Dávidot, akit tavaly júliusban választottak meg a BZSH ügyvezető igazgatójává, a közgyűlés alkalmatlannak minősítette a poszt betöltésére, többek között azért, mert előzetes egyeztetés nélkül hozott döntéseket a BZSH egész működését befolyásoló gazdasági ügyekben.

A múlt héten Schwezoff Dávid közleményben tudatta, hogy jogszerűtlennek tartja a közgyűlés összehívását, a BZSH jogi főosztálya pedig állásfoglalásban azt rögzítette, hogy a közgyűlés összehívása érvénytelen. Schwezoff Dávid néhány nappal ezelőtt jövő csütörtökre hívott össze rendkívüli közgyűlést.

Schwezoff Dávidról a megválasztása után derült ki, hogy elég kalandos életútja van. Kiderült, hogy Schwezoff katolikus kántor volt és evangélikus lelkészképzőre is járt, de emellett arról is megjelentek hírek, hogy transzvesztita előadóként melegbárokban lépett fel. Heisler András, a Mazsihisz elnöke már tavaly júliusban arról beszélt, hogy Schwezoffnak távoznia kellene posztjáról.