Orbán elengedi a jobboldali sajtó kezét

2015.01.15. 08:21

Orbán Viktor múlt pénteken találkozóra hívta a kormánypártinak tartott médiumok vezetőit, többek között a Magyar Nemzet, a Heti Válasz, a Demokrata és a Lánchíd Rádió főszerkesztőit, írta a Vs.hu. A miniszterelnök a lap szerint közölte velük, hogy a jövőben a közmédiára támaszkodik a kormány, őket pedig nem kívánja tovább hirdetésekkel támogatni.

A találkozóra a miniszterelnök mások mellett Gajdics Ottót, a Lánchíd Rádió főszerkesztőjét, Borókai Gábort, a Heti Válasz vezetőjét, Liszkay Gábort és Élő Gábort a Magyar Nemzet, illetve a Mno.hu főszerkesztőjét; valamint Bencsik Andrást, a Demokrata első emberét hívta meg.

Orbán Viktor arról beszélt, hogy a jövőben a közmédiát tekinti a legfontosabb csatornának a kormány és a Fidesz üzeneteinek közvetítésére. (Az MTVA a múlt héten jelentette be, hogy az M1-et hírcsatornává alakítja március közepétől.) Orbán azt is mondta, hogy a meghívottak ne számítsanak arra, hogy jelentősebb mértékű állami hirdetéshez jutnak a következő időszakban, a saját lábukon kell majd megállniuk.

A Vs.hu megkereste a találkozó résztvevőit. Élő Gábor sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az értesülést. Borókai Gábor megerősítette a találkozó tényét, de szerinte többen vettek részt rajta. Borókai az elhangzottakról csak annyit írt a lapnak, hogy „elégséges végigtekinteni a kormányközelinek mondott sajtó oldalain, és megtapasztalható, hogy azokon ősz óta állami hirdetés csak nagyon szórványosan jelent meg, míg a mostani miniszterelnökségi kampány egyáltalán nem érhető tetten”.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője a lapnak nem kommentálta az értesülést: „a miniszterelnök nem nyilvános vagy magánjellegű találkozóiról eddig sem állt és ezután sem áll módomban tájékoztatni”.

A lap szerint Orbán döntésnek köze lehet a Simicska Lajossal kialakult feszült viszonyhoz. Ugyanis Simicska érdekeltségébe tartozik a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Lánchíd Rádió is.  • Tippek
  • Bankszámla