A mentőállomás közelében halt meg egy nő

2015.02.05. 07:09 Módosítva: 2015.02.05. 07:48

Egy HÉV-megállóban, mindössze 360 méternyire a mentőállomástól halt meg egy idős asszony Szigetszentmiklóson, írja a Blikk. A nőt unokája kísérte orvoshoz, amikor a József Attila telepi HÉV-megállóban az aszfaltra rogyott: megállt a szíve. Egy fiatal pár azonnal megkezdte az újraélesztést. Abban bíztak, hogy hamar kiérnek a mentők, hiszen közel volt a mentőállomás, és két orvosi rendelő is volt a környéken.

A mentődiszpécser telefonon keresztül próbált segíteni. A nő légzése nagyon lassú volt, majd pedig leállt. Amikorra kiértek a mentők, ők is hosszú ideig  igyekeztek megmenteni az asszonyt, de sikertelenül.

Mint kiderült, a szigetszentmiklósi esethez 15 kilométerről, Pesterzsébetről érkezett a mentő.  Az Országos Mentőszolgálat szerint a segélyhívás 10.47-kor futott be hozzájuk, ezután a mentésirányító a legközelebb tartózkodó, szabad mentőegységet indította el. Miközben a szemtanúk úgy emlékeztek, hogy a mentő 40 perc alatt ért ki, a valóságban az események sokkal gyorsabban történtek. A mentő 19 perc alatt ért a helyszínre, ahol több mint fél órán át küzdöttek az idős nő életéért. 

December elsején 32 percet kellett várni egy zebrán elütött 22 éves fiatalemberhez Szolnok belvárosában, miközben  a szolnoki mentőállomás a gázolás helyszínétől 9 percre, a Hetényi Géza kórház pedig autóval 1 percre volt.  Az Országos Mentőszolgálat szerint nem hibáztak, azon a napon ugyanis egymás után három halálos gázolás történt egyetlen útvonalon.

Ugyancsak decemberben egy 58 éves, stroke-ot kapott budaörsi asszonynak kellettegy órát várni a mentőre. Bár Budaörsön is van egy mentőállomás, a lap úgy tudja, a nőhöz a BAH-csomópontnál lévő mentőállomásról küldtek kocsit. Az asszonyt végül másfél órával később vették fel egy fővárosi kórház kardiológiájára, addigra a jobb keze megbénult.

Itt megnézheti, hogyan kell életben tartani valakit

2011-ben négymillióan nézték meg azt a videót, amiben a Guy Ritchie-filmek keményfiúja, Vinnie Jones magyarázza el az újraélesztés legfontosabb szabályait a Bee Gees Stayin' Alive-jának ritmusára. A videót készítő British Heart Foundation most engedélyt adott az Országos Mentőszolgálat Alapítványnak arra, hogy a receptjüket felhasználva elkészíthessék a magyar változatot. Ebben a Valami Amerika 2 gengszterfőnöke, Csuja Imre alakítja a Bee Gees-rajongó maffiózót, és Pindroch Csabán mutatja be a nézőnek a helyes szívmasszázs és mellkasnyomás technikáját.