Etelka, Aletta
1 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Simicska: Orbán Viktornak jelentenie kellett rólam

2015.03.08. 19:00
Simicska Lajos vasárnap váratlanul több interjút is adott, amelyben azt állítja, hogy a katonaságnál Orbán Viktornak jelentenie kellett róla. Most már nem biztos abban, hogy Orbán nem írta alá a beszervezési nyilatkozatot.

A Mandiner interjút akart egyeztetni a mostanában közlékeny Simicska Lajossal, de az sms-ezés után a tervezett interjúalany hívta az újságírót.

Simicska arról beszélt a Mandinernek, hogy 22 éves korára már  egy vastag akta állt össze róla, ami a rendszerváltás környékén eltűnhetett, de Moszkvában még meglehet, illetve mesélt arról, hogy a katonaság alatt tudta, hogy kiknek kellett jelentenie róla. Állítása szerint Orbán Viktornak is.

Volt viszont, aki odajött magától és elmondta. „Figyelj, Lajos, az a helyzet, hogy jelentenem kell rólad.” Azt mondtam az illetőnek: nincs harag, jó, hogy szólt, majd kitaláljuk együtt, miket írjon. Azt hiszem, maguktól is rájöttek már, ő ki volt.

Amikor a Mandiner újságírója rákérdez, hogy Orbán Viktor volt-e az, Simicska helyesel:

Igen. Amikor aztán leszereltünk, az étteremben várakoztunk, már civilben, őt kiemelték közülünk. (…) ...egyszer csak megjelent. „Hát te hogyhogy itt?” Azt mondta, alá akartak íratni vele, de ő nemet mondott. Harminc éven át elhittem neki, hogy így történt.

Simicska azt is kimondja, hogy ma már nem olyan biztos benne, hogy Orbán Viktor nem írta alá azt a papírt. Azt is elmondja, hogy lehet, hogy Budapesten rengeteg akta eltűnt a rendszerváltás ideje alatt, de ezek a papírok meglehetnek még Moszkvában.

Ha ezek meglennének és napvilágra kerülnének, az mindent borítana itthon. Ez biztos. Én meg – az elmúlt egy év történései után – nem tudom már, kiről mit gondoljak.

Orbánék így reagáltak

A miniszterelnökség reagált az interjúban elhangzottakra, és válaszként Orbán Viktor 2012-os, Vadai Ágnes hasonló témájú megkeresésére adott hivatalos nyilatkozatát küldte el a Mandinernek:

Sorkatonai szolgálatom első időszaka alatt megpróbáltak beszervezni, de ezt visszautasítottam, így a kísérlet – amint az a mellékletből kiderül – sikertelenül végződött.

Simicska az ATV-ben erősÍtett rá

Simicska Lajos nem elégedett meg a Mandiner-interjúval, vasárnap este élőben bejelentkezett pár percre az az ATV Szabad szemmel című műsorába. Miközben a műsorvezető épp Szél Bernadett LMP-s, illetve Jávor Benedek PM-es politikusokkal készített interjút, hirtelen telefonon kapcsolták Simicskát.

Simicska megerősítette, hogy ő adta a Mandiner-interjút, és fenntartja az abban tett állításait. Simicska többször is kijelentette, hogy "30 valahány éven át elhittem, amit Orbán mondott, hogy nem írta alá a beszervezési nyilatkozatot, de most elbizonytalanodtam". A Miniszterelnökség reakciójára is azt mondta, hogy évtizedekig elhitte ezt a verziót, hogy Orbán nem írta alá a papírt, de megváltozott a véleménye. Amikor a műsorvezető megkérdezte, mitől bizonytalanodott el, Simicska ezt válaszolta:

Erre mit mondjak önnek? Nem tetszik, ami az elmúlt egy évben orosz-ügyben zajlik.

Arra a kérdésre pedig, hogy vannak-e más tanúk vagy bizonyítékok Orbán esetleges beszervezéséről, Simicska egy hosszú nevetéssel reagált. Hozzátette, hogy "egyelőre" nem kíván többet mondani.