A kormány szerint Paks megy tovább

D  YT20150313006
2015.03.13. 09:35

Kovács Zoltán kormányszóvivő péntek reggel sajtótájékoztatót tartott a paksi bővítéssel kapcsolatban. A sajtótájékoztatón a kormány statementjét olvasta fel, ami így hangzott:

"Magyarország kormányának energiastratégiájával összhangban a kormány 2014 elején kormányközi szerződést kötött a paksi kapacitások bővítéséről. A kormányközi megállapodásokat a kormány eljuttatta az Európai Bizottsághoz, ami ezek ellen nem emelt kifogást.

Ezt követően Magyarország tavaly decemberben három szerződést kötött a Roszatommal. Az üzemanyag-szállításra vonatkozó szerződéseket az Euratom ellátási ügynöksége is áttekintette.

A szerződésben kértek változtatásokat, ez azonban nincs hatással a beruházás megvalósulására.

A Financial Times híradása félrevezető volt, mert hamis információkon alapult. Mivel minden további részlet minősített adat, további információkat nem áll módunkban közölni."

Az MTI azt írja, az orosz atomenergia-ügyi ügynökség, a Roszatom azt közölte pénteken, hogy a paksi atomerőmű bővítésének ügyében nincs mit hozzátennie a magyar kormány álláspontjához, amely szerint nincs szó arról, hogy az Európai Unió megtiltotta volna az orosz nukleáris fűtőanyag beszállítását Magyarországra. Az állami tulajdonú orosz cég szóvivője a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a szerződést, amelyet a paksi bővítésről kötöttek, Magyarország egyeztette az Európai Bizottsággal.