Csak nem sikerül szoci brókerbotrányt csinálni a Quaestorból

2015.04.02. 07:36
Keményen küzd a Fidesz, hogy a brókerügyeket ráhúzza az MSZP-re. A Quaestor-ügyben a Fideszt ugyanis csak az a szál érdekli, hogy állításuk szerint hogyan juthatott a Gyurcsány-kormány idején majdnem 17 milliárdos állami hitelhez a Quaestor. Megszereztük a hitelről szóló dokumentumokat: valójában a győri stadionépítésről és az ETO Park fejlesztéséről van szó, amelynek 2012-ben Szijjártó Péter Tarsoly Csabával az oldalán még nagyon örült, a fedezetet pedig például a stadion és csatolt részei jelentik, amelyeket le is foglaltak. A hitelt is többször átvizsgálták, mégsem tett semmit az Orbán-kormány. Sőt, 2012-ben már alattuk kapott még 250 milliós támogatást Tarsoly érdekeltsége, pedig akkor már látszott, mennyire sikertelen a projekt.

Miközben a kormánytagok nem győznek magyarázkodni a Quaestor-ügy miatt, Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető hétfői parlamenti sajtótájékoztatóján meglepő bejelentést tett: parlamenti albizottságban vizsgálná a Fidesz azt a hitelt, amelyet a Gyurcsány-kormány idején kapott a Quaestor.

Rogán azt mondta, tisztázni kell,

milyen kár érte a költségvetést azzal, hogy a Gyurcsány-kormány idején csaknem 17 milliárd forint összegű, fedezet nélküli hitelt kapott a Quaestor a Magyar Fejlesztési Banktól.

Rogán szerint a hitelt „egy az egyben el fogja bukni az MFB, és azon keresztül az adófizetők", így a kormányt is megkérte a vizsgálatra.

Az Index birtokába került dokumentumok azonban azt igazolják, hogy az MFB-hitelnek Rogán állításával ellentétben volt fedezete, méghozzá maga a Győri ETO-stadion és a hozzá tartozó létesítmények az ETO Parkban, amelyeket az ügyészség most le is foglalt. Az MFB-hitelt ráadásul már vizsgálták többször: 2011-ben az Orbán-kormány alatt feljelentés is született az ügyben, de annak eredményéről semmit nem tudni.

Milyen hitelt kapott a Quaestor?

Magát a hitelt nem a Quaestor kapta – ebben is pontatlan volt a fideszes frakcióvezető –, hanem az érdekeltségébe tartozó ETO Park Kft. Mégpedig a Győri ETO-stadion rekonstrukciójára, illetve a hozzá kapcsolódó sport-, szabadidő-, kereskedelmi központ és szálloda építésére. 

Tarsoly és a Fidesz

Kapott parlamenti belépőt, diplomata-útlevelet, jó kormányzati kapcsolatainak köszönhette, hogy a cége főszerepet játszott a keleti nyitásban. Ebben a cikkünkben szedtük össze azokat a tényeket és kapcsolatokat, amelyek bizonyítják, hogy a brókerbotrányban érintett Quaestor-vezér igenis kivételezett helyzetben volt az Orbán-kormánynál. Még akkor is, ha ennek az ellenkezőjét igyekszik kommunikálni a Fidesz.

2005-ben 9,7 milliárd, 2008 elején pedig egy szerződésmódosítás után újabb 6,895 milliárd forintnyi hitelt kapott euróban az ETO Park. Az állami banki hitel teljes összege tehát 16 milliárd 595 millió forint volt.

A beruházásban 3,2 milliárd forint önrésze volt a Quaestorhoz tartozó ETO Park Kft.-nek. A szerződés szerint a hitelt 2026. december végéig kell visszafizetni a cégnek, ez a mostani csőd miatt nyilván nem fog megtörténni, így az biztos, hogy az MFB-nek több milliárd forintja is bennragadt a Quaestor bedőlése miatt.

Volt fedezet a hitelre?

Rogán Antal pár hete a Napi Gazdaságnak azt mondta az ügyről, hogy vizsgálni kell, „hogyan kaphatta meg a cég garancia nélkül a hitelt". Rogán szerint több mint két évbe telt 2010 és 2012 között, hogy az állam úgy módosítsa a szerződéseket, hogy a hitel mögé érdemi vagyoni garanciák kerüljenek. 

Az Index birtokában lévő, erről szóló 2008-as MFB igazgatósági jegyzőkönyv szerint 8-féle biztosítéka és 7-féle fedezete volt a hitelnek. Például jelzálogjog az ETO Park ingatlanjain (tehát a győri stadionon is), a cég mindenkori eszközein, a Quaestor készfizető kezességvállalása, 200 millió forint óvadék elhelyezése egy MFB-számlán, inkasszós jog a cég és a Quaestor valamennyi számláján. (Kérdés persze, és ezt az Orbán-kormány alatt kinevezett MFB-vezetés vitatta is, hogy mindez elegendő fedezet-e ekkora mértékű hitelhez.)

Rogán bakija a Buda-Cash-ügyben

A Fidesz frakcióvezetője a Buda-Cash-botrány kirobbanása után megpróbálta a szocialisták nyakába varrni az ügyet. Sajtótájékoztatóján hosszan sorolta, hogy miben hibáztak az MSZP-sek. Csakhogy - mint kiderítettük - bakizott egy nagyot. Hiába rótta fel a szocialistáknak, hogy a Globex-ügyben érintett Gyarmati János hogy lehetett a Buda-Cash vezetője, kiderítettük, hogy két külön személyről van szó.

Mindenesetre úgy tűnik, Rogán nem mondott igazat akkor, amikor fedezet nélküli hitelről beszélt.

Az ETO Parkot és a stadiont az idén március 30-án foglalta le az ügyészség az úgynevezett vagyon-visszaszerzési eljárásban. Ezeken az ingatlanokon tehát az MFB-nek van bejegyezve a jelzálogjoga, épp a szóban forgó hitel miatt.

Mivel a Quaestor nem fog fizetni, de szinte biztos, hogy az államra száll a stadion és a park tulajdonjoga.

Szijjártó örült a beruházásnak

A beruházás egyébként nem haladt zökkenőmentesen a 2008-ban kezdődött válság miatt. A stadion felújítása, a bevásárlóközpont 2009-es megnyitása után a szállodát csak 2012-ben, tehát már az Orbán-kormány idején sikerült átadni. A 2012-es átadáson a kormány részéről nem más vett részt, mint Szijjártó Péter akkori külügyi és külgazdasági államtitkár, aki Tarsoly Csaba Quaestor-tulajdonos mellett beszédet is mondott. 

Szijjártó akkor azt mondta a győri önkormányzat honlapján szereplő tudósítás szerint, hogy az ETO Park elemei

önmagában is jelentős fejlesztések,

akár az élményközpontra, akár a stadionra, akár a labdarúgó akadémiára, akár a szállodára gondolunk". A politikus Győrnek az ETO Parkhoz hasonló fejlesztéseket is kívánt, szerinte 

jó helyre került a stadionfejlesztési támogatás és az Új Széchenyi Terv 250 millió forintja.

A szálloda ugyanis a Széchenyi tervből is kapott vissza nem térítendő támogatást – immár az Orbán-kormány alatt. Szijjártó tehát akkor üdvözölte a Gyurcsány-kormány alatt indult fejlesztést, amelyet most alaposan kivizsgáltatna a Fideszt.

Tény az, hogy a beruházás enyhén szólva sem lett sikeres, a bevásárlóközpontban, több riport is szólt arról, hogy a komplexum teljesen kihasználatlan, kong az ürességtől, szállóvendégek, vásárlók, sőt boltok is alig vannak. 

Volt már feljelentés is, de...

2009-ben, tehát a szocialista kormányzás idején már vizsgálták az ETO Parknak adott hitelt. A KPMG könyvvizsgáló egy 2009. július 29-én készült jelentésében ugyan a problémás hitelek között említette (mivel a pénzügyi válság negatívan érintheti a beruházást), ám úgy kalkulált, hogy „nem várható veszteség". A KPMG az Indexhez került jelentésében azt írta 2009 közepén, hogy a válság miatt „jövőbeni veszteségek valószínűsíthetőek", de csupán 1 százalék lehet a hitelállomány értékvesztése.

A kormányváltás után az új MFB-vezetés is vizsgálta a nagy összegű hitelt, és arra jutott, hogy túlzott mértékű a hitel egy ilyen beruházáshoz képest. Baranyay László, az MFB elnök-vezérigazgatója 2011-ben azt mondta az MTV Este című műsorában, hogy „nem volt jó döntés a beruházás", mert a stadion elkészült, de „ez egy komplex beruházásnak indult". Az MFB feljelentést is tett akkor az ügyben, de ennek eredményéről azóta sincs hír.

Talán majd most a vizsgálóbizottság kideríti, miért. És azt is, hogy ennek ellenére a második Orbán-kormány alatt miért kapott még 250 milliót a győri stadionprojekt.  • Hírek
  • Hitelkártya