Lefoglalták az ETO Parkot és a stadiont

2015.03.30. 21:47 Módosítva: 2015.03.30. 22:13

A vagyon-visszaszerzési eljárásban a győri ETO Parkot és a stadiont is lefoglalta a nyomozó hatóság biztosítási intézkedésként, mondta a Quaestor-ügyről Ibolya Tibor fővárosi főügyész az M1-nek. A gyanúsítás után megkezdődött vagyonvisszaszerzésben gépkocsikat, üzletrészeket, készpénzt is lefoglaltak ingatlanok mellett.

Március 11-én rendelték el a nyomozást, aznap négy helyen tartottak házkutatást, amelynek eredményeként lefoglaltak körülbelül tízezer oldalnyi nyomtatott szöveget és körülbelül 800 gigabyte-nyi elektronikus adatot. Ezek áttekintéséhez szerinte idő kellett.

Arra a kérdésre, hogy két hét elég lehetett-e a vagyon kimenekítésére offshore cégeken keresztül, azt válaszolta: „objektíven nem volt olyan helyzetben" Tarsoly Csaba Quaestor-vezér, hogy vagyont tudjon kimenekíteni.

Tarsoly Csaba és két társa ügyében a főügyész a gyanúsítás részleteit nem árulta el, csak annyit, hogy a cselekmény minősítése csalás. Mint mondta, ez egy nehezen bizonyítható bűncselekmény, ezért minden olyan nyomozati cselekményt el kellett végeztetniük, amely megalapozottá teszi a gyanút. A Magyar Nemzeti Bank feljelentése csak arról szól, hogy a Quaestornál bűncselekmények történtek, de ekkor még nem volt egyértelmű, hogy milyen bűncselekmények, mondta. Mivel kár keletkezett, ezért a csalás gyanúját próbálták megalapozott gyanú szintjére hozni, írja az MTI.

A főügyész szerint kijegecesedett a gyanú

Ibolya Tibor azt mondta, nem akar olyan országban élni, ahol egy feljelentés után egy nappal bárkit le lehet tartóztatni. Amikor a büntetett előéletű Orgován Béla nevére írta a céget, Tarsoly Csabával szemben a megalapozott gyanú „kijegecesedett", mondta a főügyész, ami szerinte jó volt az ügyészségnek.

Azt mondta, hogy a Buda-Cash-ügyben sem intézkedtek gyorsabban a nyomozók, talán egy vagy két nappal hamarabb állították elő a gyanúsítottakat. Ez mindkét ügyben két hét alatt történt meg, amit nemzetközi összehasonlításban is gyorsnak nevezett.

Polt Péter legfőbb ügyésznek a parlamentben tették fel hétfőn azt a kérdést, miért hagyták két hétig futni Tarsoly Csabát, amire azt válaszolta, hogy a hatóságok már a csőd másnapján kiszálltak a Quaestorhoz, és a vagyontárgyakat is elkezdték lefoglalni. Polt szerint Tarsoly azért nem hallgatták ki korábban, mert aki potenciális gyanúsított, „az nem hallgatható ki előzőleg tanúként, ez minden emberi jognak ellentmond".

Tarsoly Csabát csütörtökön vették őrizetbe, előzetes letartóztatását vasárnap rendelték el. A Quaestor-botrányról nagyon sokat olvashat  ebben a cikkünkben.

Szombaton meccs lenne

A Győr szombaton éppen otthon játszana a Kecskeméttel az NB I.-ben, kérdés, hogy ezt befolyásolja-e a lefoglalás. A győri önkormányzat korábban jelezte, hogy az ügy lezárása után az ETO Parkot átvenné.

A Győri ETO futballklub még március elején jelentette be, csődvédelmet kér, miután a klubot birtokló Quaestor-csoport kötvénykibocsátó cége ezt már megtette. A botrány hatására az Audi elállt a további szponzorációtól. Tarsolyt a győri önkormányzat is kifúrná az ETO-ból, a focicsapatból egyébként közben menekülnek az edzők is.

Korábban nem volt példa a magyar futballbajnokságban, hogy egy csapat stadionját az állam lefoglalja. 2005-ben a Stadler-stadion járt hasonló módon, akkor a tulajdonos Stadler József tartozásainak a fejében foglalta le egy cég.