Újra összeült a parlament, amely a héten a vasárnapi boltbezárás legújabb szabályairól dönt, és megint nekifut az egyszer már leszavazott földtörvénynek. Orbán Viktort a sertésáfáról és Fazekas Sándor menesztéséről faggatták a képviselők, amire a kormányfő feltűnően rövid válaszokat adott. Napirend előtt az LMP cifraszűrt húzott, az MSZP a költségvetés miatt, Hoffmann Rózsa pedig a harmadik neműek miatt aggódott. A Jobbik ismertette a gazdaságpolitikai krédóját. Parlament percről percre.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Habár ott ül az azonnali kérdések óráján a parlamentben, nem kell túlterhelnie magát. 

    • Először a fideszes rezsibiztos, Németh Szilárd kérdezte Lázár Jánostól a következőt: "Tartósan alacsony energiaárak, kiszámítható mindennapok! Hogyan segíti a rezsicsökkentés eredményeinek fenntartását a Nemzeti Közműszolgálgató?". A kérdésben a válasz is benne volt.
    • Ezután az MSZP-s Hiller István az Illatos úti vegyi szennyezésről faggatta Fazekas Sándort, aki megígérte, hogy lesz megoldás. Érdekes, hogy egy ellenzéki képviselő miért nem a miniszterelnököt kérdezi, ha ott ül előtte a parlamentben.
  • A fekete ruhás ápolók ügyéről kérdezi Orbán Viktort a Jobbik. Lukács László György szerint sokszor negyven betegre jut egyetlen ápoló, akiket ráadásul abszolút nem fizetnek meg. Keveset keresnek, túlterheltek, nincs utánpótlás - vetít elő sötét jövőképet a jobbikos képviselő. Szerint a következő kormányülésen "Fazekas Sándor menesztése után" elő kell teremteni a pluszforrást például úgy, hogy Orbán nem költözik a Várba, és visszaveszi a pénzt Andy Vajnától.

    Orbán először - nagy nevetést kiváltva - értetlenkedik, hogy Fazekas menesztésének mi köze az ápolók béréhez. Azt azonban nem cáfolja, hogy Fazekast meneszti. Orbán elsimeri, hogy alacsony az ápolók bére, ám sorolja, hogy a kormány mennyi mindent tett a helyzet megoldása érdekében.

  • Lukács László György a viszontválaszában focinyelven is összefoglalja a helyzetet Orbánnak:

    kispályás játékot játszanak megyei kettes színvonalon, pedig első osztályú játékra lenne szükség.

    Orbán nem viccel vág vissza, hiszen komolyan foglalkoznak az ápolók helyzetével, Zombor Gábor egyeztet az ápolókkal, de nem úgy ahogy a Jobbik kérdezett erről.

  • A Fidesz Országgyűlési Képviselőcsoportja – Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára – egyhangúlag újraválasztotta Rogán Antalt a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség frakcióvezetőjének. A mai frakcióülésen a képviselőcsoport többi tisztségviselőjét is megerősítették pozíciójában

    - közölte az imént a Fidesz.

  • Hány hibát tűr még el, miniszterelnök úr? - következik ezzel az LMP-s Szél Bernadett. Szél Fazekas Sándor hibáira céloz: elsősorban a Kiss Szilárd-ügyre, másod sorban az eltűnt 410 millió forintra. De ott van az érintettsége a Kun-Mediátor-ügyben is Szél szerint. Szél azt is sérelmezi, hogy hiába kért többször időpontot Fazekastól, nem fogadja őt. Meddig fogja még a kezét? - kérdezi Szél.

    Orbán ismét egy mondattal válaszol:

    Annyit megértettem, hogy Fazekas miniszter úr kerüli önt, ön ezt sérelmezi, de ez nem ok rá, hogy leváltsam.

    A válasz kétértelmű, hiszen Orbán ezzel nem azt mondta, hogy nem váltja le, hanem azt hogy ezért nincs oka leváltani.

    Szél Bernadett nem adja fel, és újra felsorolja, mennyi ügyben felelős Fazekas. Mire Orbán csak annyit válaszol, hogy ezek után még kevesebb esélyét látja, hogy megszervezze a találkozót neki a miniszterrel.

  • A szocialista Legény Zsolt a gazdákért aggódik, és Fazekas Sándort kérdezi arról, hogy újraszámolták az Agrárkamara kötelező tagdíjait és a különbözetet most pótdíjastul behajtják a gazdákon. Legény elég bizonytalanul mondja el a beszédét, ezt Fazekas meg is jegyzi, azt is hozzáfűzbe, hogy ebből is látszott, hogy Legény nem érti, miről beszél. A miniszter szerint az Agrárkamara nem sarcol, hanem szolgáltatásukat nyújt. 

  • Hogyan lett 20-ból 27? - kérdezi a miniszterelnököt a jobbikos Z. Kárpát Dániel. Természetesen az áfáról van szó, amely az EU-ban rekord, és a Jobbik szerint csak a feketegazdaságot erősíti. A Jobbik azt szeretné, ha az élelmiszerek és a gyermekneveléssel kapcsolatos eszközök áfája 5 százalékra csökkenjen. Van-e ehhez lélekbátorság a kormányban? - kérdezi.

    Orbán Viktor új szokásához híven röviden válaszol:

    a mi felfogásunk, hogy ne a munkát, hanem a fogyasztást adóztatjuk.

    Orbán szerint a teljes foglalkoztatottsághoz az kell, hogy minél alacsonyabb legyen a munkát terhelő adó. Ezért csökkentik az szja-t. Ám mivel kell adóbevétel, az áfát ezzel egy időben nem tudja csökkenteni a kormány.

  • Véget ért az azonnali kérdések órája, ezzel mi is zárjuk a közvetítést. A fontosabb parlamenti történésekről külön cikkekben persze beszámolunk. Köszönjük a figyelmet!