Orbán azt mondta Európának, nem tervezi a halálbünetést

2015.04.30. 14:27
Újra Kormányinfo-tájékoztatót tart Lázár János, ahol a halálbüntetésről szóló vitáról, Habony Árpádról, az Orbánhoz fűződő kapcsolatáról és az Illatos úti hulladékról is beszélt. Kiderült, Orbán azt mondta európai vezetőknek, nem tervezi a halálbüntetés bevezetését, Lázár János pedig kifejezetten halálbüntetés-párti.
  • Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön telefonon beszélt Martin Schulzcal, az Európai Parlament (EP) elnökével, akit arról tájékoztatott, hogy nem tervezi a halálbüntetés bevezetését, "egy vita van róla".
  • Lázár János úgy reagált a brüsszeli aggodalmakra: Magyarország betartja az uniós normákat, de az Európai Unió nem utasíthatja el, hogy beszéljünk a halálbüntetésről.
  • Lázár János maga halálbüntetés-párti.
  • Még ma kiszáll a kormányhivatal az Illatos úti telepre, és ha közvetlen veszélyt jelent, még ma elviszi onnan a veszélyes hulladékot. De a következő napokban mindenképp elszállítják.
  • Habony Árpád nem esett át C-típusú nemzetbiztonsági átvilágításon. Nem kolléga, neki nem kötelező, indokolta Lázár.
  • Valaki próbál éket verni Orbán és Lázár közé, de Lázár szerint a konfliktus "borgőzös vágyálom marad".
  • Nemzetközi közmeghallgatást is tartanak a paksi atomerőműről. Az első rögtön Kijevben lesz.
  • Nem kötelező a fólia a dohányboltok kirakatára, és ha a trafikosok igénylik, ezt bele fogják foglalni a törvénybe is.
  • Jövő szerdán tárgyalja a kormány a vadonatúj közbeszerzési törvényt.

Orbán beszélt Martin Schultz-cal

A Kormányinfo tájékoztató legvégén derült ki, hogy Orbán Viktor délután telefonon beszélt Martin Schultz-cal, az Európai Parlament elnökével. Lázár egy akkor kezébe nyomott miniszterelnökségi közleményt olvasott, amely szerint Orbán arról tájékoztatta az EP-elnököt, hogy 

Magyarországon vita van a halálbüntetésről, és a miniszterelnök nem tervezi a halálbüntetés bevezetését.

A kormány betartja az uniós normákat - mondta Orbán Schultz-nak. Orbán szerda este Joseph Daullal, az Európai Néppárt elnökével is beszélt, csütörtökön pedig délután Manfred Weberrel, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét is tájékoztatta erről.

A halálbüntetésről beszélni kell

Lázár János előtte megpróbálta többször tisztázni a csütörtöki Kormányinfó-tájékoztatón, mit is gondol a kormány a halálbüntetés visszaállításáról. A Miniszterelnökséget vezető miniszter először szó szerint megismételte Orbán Viktor pécsi szavait, "a halálbüntetés kérdését napirenden kell tartani", majd így reagált az EU-ból érkező kritikákra.

Tiszteletben tartjuk az Európa Unió értékeit, ilyen alapérték a demokrácia, demokratikus vita, ezért az EU nem utasíthat el semmilyen vitát, amely az emberek nehézségeiről, problémáiról szól.

Lázár szerint a súlyos bűncselekményekkel kapcsolatban sokszor merül fel a megtorlás igénye, és az, hogy nagyobb visszatartó erő legyen. Éppen ezért Lázár szerint  mindenképp  napirenden kell tartani ezt a vitát. A miniszter azt is mondta ezzel együtt, hogy Magyarország nem kíván semmilyen uniós alapelvet megsérteni.

Egy újságírói kérdésre, hogy mi történik, ha kiderül, hogy a magyarok szeretnék a halálbüntetést, Lázár azt mondta:

Beszélni kell az emberekkel. Egyszerűbb erről a dologról beszélni, mint elfojtani a vitát.

Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének elítélő reakciójára azt mondta, Magyarország nem akar konfrontálódni az EB-vel, de a választókkal ettől még lehet erről beszélni. Lázár aszerint lehet, hogy Brüsszelben ez nem téma, de Magyarországon igen. Arra a felvetésre, hogy a KDNP ellenzi a halálbüntetést, azt felelte, hogy a különbözőség is mutatja, hogy le kell folytatni egy párbeszédet, ami 30 éve elmaradt.

Az Index kérdésére, hogy Lázár milyen kivégzési módot tartana elképzelhetőnek, ha bevezetnék a halálbüntetést, azt mondta: a halálbüntetés "a demokrácia fellegvárának tartott Egyesült Államokban is létezik, érdemes azokat a tapasztalatokat tanulmányozni". Lázár elismerte, hogy ő maga halálbüntetés-párti,

kifejezetten híve vagyok a halálbüntetésnek, ez volna az arányos, visszatartó ereje lenne.

de szerinte Orbán Viktor például még nem vallott színt a kérdésben. Csupán azt mondta, napirenden kell tartani.

Elviszik a hulladékot az Illatos útról

Lázár azt is bejelentette, hogy miután tegnap az Illatos úti vegyi hulladék eltávolításáért küzdők egy csoportjával találkozott Orbán Viktor, ma reggel arra utasította őt, hogy a kormányhivatal kezdje el az ott lévő hulladék átvizsgálását.

Lázár ezért a mai napon elrendelte, hogy a Pest megyei kormányhivatal, Tarnai Richárd kormánymegbízott vezetésével, lépjen akcióba. Most délután meg is tartják a helyszíni vizsgálatot

Ha a hulladék közvetlen veszélyt jelent, még mai nap elrendeljük a hulladék elszállítását.

Lázár szerint mindenképp elszállítják a hulladékot, ha nem jelent közvetlen veszélyt, akkor is sürgősen, pár napon belül. 2800 tonna hulladék van ott jelen pillanatban, és 1,1 milliárd lesz az elszállítás költsége . Ez az NGM előlegezi meg, de amint tudja, bevasalja a terület tulajdonosa, a felszámolás alatt álló Budapesti Vegyi műveken. A veszélyes hulladékot Dorogra szállítják.

Kijevben is közmeghallgatás lesz Paksról

Lázár közölte azt is, közmeghallgatást tartanak majd a Pécsre tervezett atomtemetőről, de nemzetközi közmeghallgatás is lesz a paksi atomerőmű jövőjéről. Az első rögtön Kijevben. Eddig 41 településen jártak, ahol fórumokon az atomerőműről beszélgettek, ezeken a településeken szerinte a többség támogatta a paksi erőmű megmaradását és fejlesztését. Lázár azt is mondta, hogy jelenleg Magyarország ellen semmilyen eljárás nem folyik az EU-ban a paksi beruházással kapcsolatban, kivéve Jávor Benedek feljelentéseit. A PM-es politikust Lázár felszólította, hogy "ne jelentgesse fel a hazáját".

Habony Árpád nincs átvilágítva

Lázár János röviden kitért egy múlt heti kérdésre is, miszerint az Orbán dolgozószobájába és a Fidesz-frakcióülésekre bejáratos Habony Árpád átesett-e nemzetbiztonsági átvilágításon. Lázár utánanézett, és bejelentette: "Habony Árpád nem esett át C-típusú átvilágításon". 

Ez a Miniszterelnökségen dolgozóknak, kormánytagoknak kötelező, de Habony Árpád ugyebár semmilyen hivatalos kapcsolatban nincs Orbánnal vagy a kormánnyal.

Ő nem a kollégánk, neki nem kötelező.

Lázár azt is mondta, hogy Habony messze nem rendszeres látogatója a Fidesz-frakcióüléseknek. A siófoki és a hajdúszoboszlói kihelyezett frakcióülésen vett részt.

Próbálnak éket verni Orbán és Lázár közé

A Kormányinfo egy pontján szóba került a csütörtökön megjelent Index-cikk is, amelyben azt írtuk, hogy Lázár János kritikus megnyilvánulásaira már Orbán Viktor környezetében is felfigyeltek. A miniszter röviden reagálva utalt arra, hogy Orbán bízik benne, és azért szerepel sokat, mert Orbán erre kérte. "A mai alkalom gazdája Orbán Viktor, a miniszterelnök találta ki, hogy én szerepeljek itt".

Lázár egy másik kérdésre válaszolva kitért arra a hírre is, hogy a Miniszterelnökség visszadobott egy Orbán vejére kiírt közbeszerzést. Lázár azt mondta: "valaki egy borgőzös éjszakán kitalálta, hogy éket ver Orbán Viktor és közém", de szerinte ez "borgőzös vágyálom marad", és a miniszterelnök egyre több feladatot bíz rá. Szerinte most csak annyi történt, hogy minden kiírást megvizsgáltak, és mivel minden kiírás más, ezért most más választ adtak.

Törvény lehet a nem kötelező fóliáról

Nem kötelező a fólia a dohányboltok kirakatára, és ha a trafikosok igénylik, ezt bele kell foglalni a törvénybe is - mondta Lázár János a trafikok fóliázásnak kérdéséről. Szerinte lehetővé kell tenni, hogy aki az elsötétítés miatt nem érzi magát biztonságban, az ne használja a fóliát.

A kormány kötelességének tekinti a trafikokban és az éjszaka dolgozók védelmét, ezért Pintér Sándor belügyminiszternek javaslatot kell tennie arról, hogy az éjjel is nyitva tartó üzletekben milyen rendvédelmi rendszert kell kiépíteni.

Új közbeszerzési törvény

Jövő szerdán kerül a kormány elé az új közbeszerzési törvény tervezete, jelentette be Lázár. Az új jogszabály ígérete szerint minden pontban megfelel majd az Európai Bizottság közbeszerzési irányelveinek.

A miniszter hangsúlyozta: a törvényben a hazai kis- és középvállalkozások érdekeit is képviselni akarják. Célként fogalmazta meg az eljárási határidők lerövidítését, a kevésbé bürokratikus eljárásrendet és a nagyobb átláthatóságot. Lázár János szavai szerint "nagyobb lesz a rend" a közbeszerzések területén.