Habony Árpád nemzetközi karrierbe kezd

2015.05.13. 21:25 Módosítva: 2015.05.13. 21:42
Habony Árpád, miközben a kormányoldal médiabirodalmának újjáépítését végzi, saját szakmai karrierjét sem hagyja veszni. Orbán Viktor tanácsadója politikai tanácsadóként lép ki a nemzetközi porondra. Habony a Fidesz amerikai spindoktorával, Arthur J. Finkelsteinnel, a negatív kampányok szakértőjével barátkozott össze annyira, hogy közös vállalkozásba kezdenek. A londoni cég már megvan hozzá.

Itthon hivatalosan nem lehet politikai tanácsadó Habony Árpád, külföldön viszont igen.

Az Index információi szerint Habony a Fidesz amerikai tanácsadójával alapított közös céget azzal a céllal, hogy külföldi politikai megrendelők számára végezzenek munkát. Egy brit cégnyilvántartó adatai szerint a Fidesz háttérembere néhány hete jelentette be az Arthur J. Finkelsteinnel közös cégét. Finkelstein saját 1972 óta működő cégével szállt be a közös üzletbe.

A londoni székhelyű, idén április 15-én bejegyzett Danube Business Consulting Ltd.-ben mindkét fél 2500 font értékű részesedéssel rendelkezik. A társaság igazgatója a 46 éves Laczkó Gyula, aki brit céginformációs adatok szerint 26 társaságban tölt be igazgatói posztot. 

És aki szintén a brit céginformációs adatok szerint a cégalapítás.co.uk honlapot is üzemeltető Netnor Ltd. ügyvezető igazgatója. Laczkó a honlapjuk szerint hét éve érkezett Angliába, és a vállalkozása referenciáinak listája elég hosszú. Laczkó Gyulát az RTL híradójának sikerült megszólaltatnia, ő azt mondta, nem ismeri a Danube Business tulajdonosát.

Ilyen nevű ember semmilyen állami kifizetési listán nem szerepel, szerződésben nem állunk vele, minden egyébbel a népesség-nyilvántartóhoz tessék fordulni.

Ezt Orbán Viktor miniszterelnök mondta az Indexnek néhány hete, amikor arról kérdeztük, hogy milyen szerepet tölt be mellette Habony Árpád, és szolgálataiért kap-e tőle fizetést. A miniszterelnök azt állította, Habonnyal sem most, sem a jövőben nem kötnek hivatalos szerződést, mert az 1998-2002-es ciklusból tanulva leszűkítették azt a tanácsadói feladatokra szakosodott kört, amellyel ő kapcsolatba kerül, hogy „a lehető legkisebb legyen az érintkezési felület”.

Tizenhárom éve Orbán mellett

Habony már 13 éve, 2002 óta benne van a Fidesz legszűkebb tanácsadói, stratégiaalkotói körében.

Első munkáját az első Orbán-kormány ciklusának végén, a 2016-os budapesti olimpia rendezési jogáért indított fideszes mozgalom beindításában kapta. A 2002-es országgyűlési választás előtt beindított kampányban Deutsch Tamás sportminiszter és Fürjes Balázs mellett dolgozott, cége brandépítési feladatokra szerződött.

Az óriási méretű és durva választási kampány ellenére a Fidesz vesztett, de Habony azonban éppen a vereségből profitált. Orbán Viktor korábbi tanácsadóját-kampányszakemberét, Wermer Andrást hibáztatta a bukásért, meg is szakadt közöttük a kapcsolat, ezért szükség volt egy új arcra. Habony hamarosan központi figurává vált a Fidesz mögött álló operatív csapatban. Győri Tiborral együtt hivatalosan ő lett az egyik vezetője a francia pártkapcsolatok segítségével létrehozott Europtimus Rt. nevű cégnek.

Az Europtimus volt a Medgyessy-Gyurcsány-időszak alatt az ellenzéki párt legfontosabb cége, amely a franciákon keresztül a legmodernebb kommunikációs és kampánytechnikákat importálta a magyar politika porondjára.

Rendszeres munkatársak

A 2010-es választás környékén is ő tartotta a kapcsolatot a külföldi szakemberekkel. Az Index 2012-ben beszámolt róla, hogy George E. Birnbaum és Arthur J. Finkelstein amerikai szakértőkkel a Századvégen keresztül szinte havi rendszerességgel beszélték át a magyar politika történéseit. 

George E. Birnbaum és Arthur Finkelstein már több választáson is segítette a Fideszt. Birnbaum céges honlapja szerint ötleteiket már a 2008-as népszavazás idején megosztották Orbán Viktorékkal. Birnbaumról azt tartják, hogy egyaránt bevethető általános koncepciók kialakítására, kutatáselemzésre és kampánymenedzselésre, Finkelstein viszont inkább az üzenetformálásban, hirdetésekben és a negatív kampányok levezénylésében számít élvonalbeli specialistának.

Érdekesség, hogy május elején Birnbaum és Finkelstein szerződéseire is rákérdezett a sajtó: Lázár János miniszter viszont azt állította, tudomása szerint nem állnak kapcsolatban Orbán Viktorral.