LMBT Szövetség: Nincs oka Orbánnak viccelődni a homofóbiával

2015.05.18. 15:59

Orbán Viktort a homofóbia-ellenes világnap másnapján arról kérdeztük a debreceni sajtótájékoztatóján, mit üzen a homofóboknak. A miniszterelnök azzal kezdte a válaszát, hogy a kérdés csábítja a viccelődésre, de inkább megkímél mindenkit ettől. Aztán kijelentette, hogy Magyarország toleráns ország, de a tolerancia nem azt jelenti, hogy tőlünk különböző életfelfogásokat azonos szabályozás alá vonnánk, mint a sajátjainkat.

Elmondta még, hogy hálás a "homoszexuálisok magyar közösségének", amiért nem provokálnak. A miniszterelnök szerint az országban a melegek most biztonságban vannak, tisztelik az emberi méltóságukat, van egy békés, nyugodt egyensúlyi állapot, ami megbomlana akár akkor, ha a szabályok szigorúbbak lennének, akár akkor, ha a melegek kihívóbban viselkednének.

Ombudsman: Van még mit tenni

További erőfeszítésekre van szükség azért, hogy a negyed évszázada deklarált elvek mindennapi valósággá váljanak, hogy a szexuális kisebbségek valóban egyenlő méltóságú személyekként élhessenek Európában, Magyarországon és szűkebb környezetükben egyaránt - írta az alapvető jogok biztosa, Székely László a homofóbia-ellenes világnap alkalmából kiadott közleményében. Az ombudsman felidézte, hogy az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének kutatásai szerint a szexuális kisebbségek tagjait gyakran éri megkülönböztetés, verbális vagy fizikai atrocitás, a legfrissebb felmérés szerint a fiatal válaszadók 67 százaléka rejtőzködik, aggasztóan magas az öngyilkossági arány az LMBTI embereknél. Az ombudsman emlékeztetett arra: egy jogállamban minden állami szervnek kiemelt feladata a biztonságos, befogadó környezet teremtése.

A Magyar LMBT Szövetség hétfő délután az Index kérdésére így reagált Orbán nyilatkozatára:

"A miniszterelnökkel ellentétben Szövetségünk nem gondolja, hogy a Homofóbia és Transzfóbia Elleni Világnap bármilyen viccelődésre adna okot. 

Az LMBT embereket napi szinten éri kirekesztés, megkülönböztetés és erőszak hazánkban, ami a politikai vezetés felelőssége is.

Békés, nyugodt egyensúlyi állapotról akkor beszélhetnénk, ha a magyar jogszabályok biztosítanák közösségünk tagjainak teljes egyenjogúságát, nem pedig másodrendű állampolgárként kezelnék őket. Ha minden LMBT fiatal bátran lehetne önazonos és nem kéne attól tartania, hogy tanárai, társai, vagy a családja kirekeszti vagy bántalmazza. Ha nyaranta nem kordonokkal és a fizikai biztonságunkat veszélyeztető ellentüntetőkkel körülvéve kellene végigsétálnunk a Budapest Pride Felvonuláson. Ha az LMBT civil szervezeteket nem érnék munkájukat ellehetetleníteni igyekvő kormányzati támadások.

Ha az ország vezetője határozottan kiállna az LMBT emberek jogaiért, nem pedig további jogfosztó intézkedéseket helyezne kilátásba."
 

A Budapest Pride Facebook-oldalán is megjelent egy reakció Orbán szavaira, így kezdődik:

Magyarországon élő LMBTQ emberként mi nem vagyunk hálásak Orbán Viktornak.

A poszt szerint az a politikus, aki a mai magyarországi LMBTQ helyzetet "békés, nyugodt, egyensúlyi állapotnak" nevezi, az tudatosan figyelmen kívül hagyja több százezer ember mindennapi élményét elnyomásról, zaklatásról, rejtőzködésről. A július 11-i felvonulásra hívják mindazokat, akik szerint elfogadhatatlan, ha egy politikus nem emeli fel szavát a gyűlöletbűncselekmények, a homo- és transzfóbia ellen.