Az erő helyett a figyelem kormányzása jön

Vége
D KOS20150529016
2015.05.29. 11:48

Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt ötéves kormányzását értékelte a Várban, és teljesen új hangnemet ütött meg. Hibákról beszélt, és elmondta, hogy a jövőben az erő helyett a figyelem lesz a legfontosabb a kormány számára. A célja, hogy minél előbb kialakuljon a polgári berendezkedés Magyarországon. Matolcsy Györgyöt a gazdaságpolitikája miatt méltatta, Schmidt Máriát a bátorságáért, Boross Pétert pedig a gondolataiért dicsérte. Percről percre.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Orbán erről a többfrontos küzdelemről azt mondja, hogy az EU-val harcolni fog, ha szükséges, de

    harcoljunk az ellen is, hogy bárki is az EU-ból vagy a NATO-ból való kilépésről beszéljen.

    Ez egyértelmű üzenet a Jobbiknak. Orbán hétfőn is ezt válaszolta Vona Gábornak. Orbán ki is jelenti:

    Most a Jobbik tűnik a vezető ellenzéki erőnek. 

    Orbán világossá teszi, hogy sem az EU-ból, sem a NATO-ból nem lépne ki. "A magyarok családja az EU-ban és a NATO-ban van" - fogalmaz. Orbán ugyanakkor ragaszkodni fog a jó kapcsolathoz Oroszországgal, hozzátéve, hogy nem szabad elfelejteni, mit tettek az országgal a kommunisták.

  • Orbán azért utalt a bevándorlással kapcsolatos vitára is. Szerinte "aki el akarja venni az alapvető jogomat, hogy megválasszam, kit engedjek be a házamba, a hazámba, az rosszat akar nekem". Ezért kützd az igazáért, ez a magyar érdek.

    Orbán szerint a kormányzása ugyanis leegyszerűsítve arról szólt: „Át kell vezetnünk az országot a saját érdekek nélkül világból a saját érdekek világába.” Szerinte ez mára sikerült. Egy dolog kellett: bátorság. Ez csakis a mi érdekünk volt ugyanis.

  • „Az előző, szocialista kormányzás – mint Őszöd óta tudjuk  becstelennek bizonyult”  szúr oda Gyurcsánynak is Orbán. A miniszterelnök nem ilyen kormányzást akar, olyat szeretne, amely megüti azt a mércét, amit a magyarok szeretnének. Orbán szerint el kell hárítani a bizalom aláásának a kísérletét. „Senki sem élhet vissza a hatalmával, és nem állhat a törvények fölött  mondja. 

  • Orbán szerint az országban még jelen van az irigység, amely a kommunizmus öröksége. „Minden sikeres emberről megpróbálják bebizonyítani, hogy a Fidesz vagy a KDNP embere, és ezért sikeres” – mondta Orbán. Kijelenti, zéró toleranciát kell tartani minden visszaéléssel szemben.  Úszni kell, és nem kapálózni." A valaha volt legjobb kormánya akarunk lenni minden magyar embernek - jelenti ki.

  • Ezt a kérdést teszi fel Orbán, aki szerint nem szabad elvonni a figyelmet az emberekről, a mindennapi életről. A kormányfő elmesél egy anekdotát arról, hogy a képviselő kérdezi a külvárosi idős nénit arról, hogy támogatja-e az atomprogramját. A néni pedig azt válaszolja, hogy támogatja, ha kiírtja a házából patkányokat. Hatalmas nevetés a reakció. Orbán ezek alapján kijelenti:

    A nemzeti konzultáció kormánya vagyunk, a nemzeti konzultáció kormánya maradunk.

    Vagyis a jövőben politika „nem odafönn történik, hanem bekopog az emberekhez”. Most jutottunk oda, hogy megvalósítsuk a polgári berendezkedést”. 

  • Orbán ki is fejti nagy vonalakban, hogy mit jelent ez a polgári berendezkedés:

    • Nem fogunk néhány évig annyit keresni, mint a németek vagy a franciák, de elkezdhetjük úgy berendezni az orszgáot, hogy kényelmesebben éljünk.
    • Megvédik az embereket a mindennapi bosszúságtól, leépítik a bürokráciát.
    • Magyaroszág magyar ország lesz. Vagyis első a magyar emberek biztonsága.
  • Az elmúlt öt évben a kormányzás kulcsszava az erő volt. Hogy legyen erős vezetése az országnak. Ez az erős vezetés nem gyengülhet, de nem az erő a legfontosabb mostantól, hanem a 

    FIGYELEM.

    Figyelem az emberekre, a mindennapi problémákra. Nehéz munka lesz ez is Orbán szerint. Szükség lesz mindenkinek a támogatására.

    „Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!” – zárja a szokásos formulával.

  • Orbán befejezte, a rendezvénynek is vége. A konferanszié jelzi, hogy minden jelenlévőt azért várnak egy koccintásra. Mi is koccintunk, illetve zárunk. Köszönjük a figyelmet.