Nem találta meg a rendőrség Mészáros Lőrinc Kiss Szilárddal közös oroszországi cégét, amit az Index egyszer már megtalált

D KOS20141118046
2015.06.01. 14:23
Sem a 80 milliós betéti megtakarítás csökkenése, sem a letartóztatott agrárdiplomatával, Kiss Szilárddal közös, a vagyonnyilatkozatból kifelejtett orosz cég nem kelti bűncselekmény gyanúját.

Bűncselekmény gyanújának hiánya miatt az Atv.hu szerint a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság elutasította azt a feljelentést, amit Tényi István fideszes képviselő tett, amiért

  • Mészáros Lőrinc  2014-es vagyonnyilatkozatában az előző évihez képest 700 millió forintos betéti megtakarítása 620 millióra csökkent, és Tényi szerint Mészáros ezzel nem tudott elszámolni, illetve
  • az Index Kiss Szilárd és Mészáros Lőrinc kapcsolatáról szóló cikke miatt, melyben egy olyan orosz Mészáros-cégre bukkantunk, melyet a polgármester nem szerepeltetett vagyonnyilatkozatában.

A rendőrség ugyanis nem találta meg Mészáros orosz cégét, pontosabban a Bisnode D&B Magyarország Kft. által működtetett Külföldi cégminősítő céginformációs rendszer adatbázisában nem bukkantak rá a Magyar Kft. („МАДЬЯР”) elnevezésű társaságra. A rendőrség válasza szerint

az internetes sajtóanyagban szereplő cirill betűs, – hiányos, valószínűsíthetően cégnyilvántartási – adatok hitelességét alátámasztó tények, adatok beszerzésére tett egyéb intézkedések eredményre nem vezettek.

Az „adatok beszerzésére tett egyéb intézkedések″ során egyébként az Indexhez nem érkezett semmilyen megkeresés a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságtól.

Milyen orosz cég?

A Magyar Kft.-t 2012. november 29-én alapították, a cégben tulajdonostársak a korrupciós ügyben letartóztatott volt agrárdiplomata, Kiss Szilárd mellett egy orosz nő és Mészáros Lőrinc. A felcsúti polgármester az Indexnek akkor azt mondta, bacont akartak exportálni, de az üzlet meghiúsult.

Arról, hogy Kiss Szilárd is tulajdonosa a cégnek, állítása szerint nem tudott, ahogy arról sem, hogy ő maga is még mindig az: Mészáros Lőrinc nekünk azt állította, már 2013-ban eladta a cégrészét.

Csakhogy a 2015. márciusi orosz cégnyilvántartási adatok szerint Mészáros még akkor is tulajdonos volt, az az orosz nő pedig, akinek állítása szerint 2013-ban eladta a saját részét, a dokumentumok alapján csak 2014 júliusától bukkan fel tulajdonosként a Magyar Kft.-ben.

Számos oka lehet

A veszprémi rendőrségnek nemcsak a vagyonnyilatkozatból kifelejtett, az orgoványi takarék pénzének lenyúlása miatt letartóztatott Kiss Szilárddal közös orosz cég nem volt gyanús, de az sem, hogy Mészáros 2013-as 700 millió forintos betéti megtakarítása 80 millió forinttal csökkent a következő évre.

Szerintük emögött számos ok húzódhat meg, nem kell rögtön bűncselekményre gyanakodni:

a 80 millió forintos betéti megtakarítás csökkenés nem kelti annak gyanúját, hogy a vagyonnyilatkozat valótlan adatokat tartalmazna, ugyanis számos oka lehet a pénzösszeg vagyonnyilatkozatban fel nem tüntetésének, amely lehetőségek bűncselekmény gyanúját nem keltik.  • Hírek
  • Megtakarítás