Hella
14 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

13
+1
4
+2
2
+2
1
+1
1
-2
FIDESZ-KDNP
63
13
52.77%
JOBBIK
21
1
6.34%
MSZP-PÁRBESZÉD
48
1
6.59%
DK
36
4
16.03%
LMP
28
0
2.16%
MOMENTUM
21
2
9.80%
MI HAZÁNK
63
0
3.29%
MKKP
6
0
2.60%
MUNKÁSPÁRT
5
0
0.42%

Részvétel

Magyarország: 43.37%, Mo: 43%,
Budapest: 52.51% Bp: 53%

Magyarország

Budapest

Európai parlament

Párt neve
2014
2019
EPP
221
179
S&D
191
150
ECR
70
58
ALDE&R
67
107
GUE/NGL
52
38
Zöldek/ESS
50
70
EFDD
48
56
ENF
52
58
NI
0
7
Egyéb képviselők
0
28

Miskolci romáknál járt az EBESZ

2015.07.01. 17:24

Két napra Magyarországra jött Michael Georg Link, az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának elnöke, hogy az itt élő cigány emberek helyzetéről tájékozódjon. Találkozott Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével, és elutazott Miskolcra, ahol beszélt a polgármesteri hivatal munkatársaival, a rendőrkapitány helyettesével és Váradi Gáborral, a miskolci cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjével is. Elment a számozott utcákba is, hogy közvetlenül beszélhessen az ottani roma lakosokkal és civilekkel.

Fenntartható, diszkriminációmentes lakhatási megoldást kell találni a romák számára, mondta a magyarországi útját lezáró, szerda délutáni sajtótájékoztatóján. Link főleg a helyi döntéshozók, hatóságok felelősségét hangsúlyozta. Arról is beszélt, hogy különösen aggasztja: ha az ország egyes részein a helyi önkormányzatok diszkriminatív szabályozást vezetnek be, az rossz példa lehet a többiek számára is.

Az ombudsman, Székely László a miskolci helyzetet nemrég a működése legnagyobb társadalmi jelentőségű ügyének nevezte, amikor június elsején előállt a miskolci helyzetről szóló, egy éve készülő jelentésével. Michael Georg Link 

beállt az ombudsmani jelentés mögé, és arra kérte az összes érintett szervet, hogy fogadják meg az ombudsman ajánlásait.

Az ombudsman legfontosabb állítása az volt, hogy azonnal le kellene állítani a megfélemlítő, indokolatlan, felhatalmazás nélküli razziákat Miskolc legszegényebb, szegregált részein. A polgármester, Kriza Ákos viszont azóta már - kihasználva, hogy az ombudsmani jelentésnek önmagában nincs kényszerítő ereje - bejelentette, hogy a razziákat igenis folytatják. Az érve az volt, hogy a razziák népszerűek, a miskolciak örülnek neki, hogy vannak, úgy érzik, javul miattuk a közbiztonság.

Az ombudsmani vizsgálat a nyomortelepek kisöprését célzó húzásokkal is foglalkozott: a kilakoltatásokkal, a jogosan járó pénz kifizetését Miskolc elhagyásához kötő lakásrendelettel, amelyet azóta súlyosan jogsértő volta miatt a Kúria már meg is semmisített. Ezt a Kúria-döntést Link nagyon fontosnak nevezte a sajtótájékoztatón.

Az ombudsmani jelentés kimondta, hogy a szegregátumok problémáinak kezelésére sem a razziák, sem a kilakoltatások nem alkalmasak, csak elmélyítik a konfliktusokat. Székely László június elején felkérte a miskolci önkormányzatot, hogy működjenek együtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal a kilakoltatások megelőzése érdekében, és szintén a máltaiakkal és a szakmával együttműködve dolgozzanak ki intézkedési tervet a hajléktalanná váló családok elhelyezésére, vegyenek részt egy, az Emmi támogatásával készült komplex telepfelszámolási program kidolgozásában.

Link Miskolcon nem magával Kriza Ákossal és nem magával a rendőrkapitánnyal találkozott, hanem a helyetteseikkel, derült ki a sajtótájékoztatón, de arra az újságírói kérdésre kitérő választ adott, miért nem ért rá a polgármester, mi volt az ok, amiért így alakult a program. A Balog Zoltánnal folytatott keddi megbeszélést Link gyümölcsözőnek nevezte, szerinte az érintett felek tárgyalóasztalhoz ülése, a párbeszéd megindulása is eredmény. Ugyanakkor a sajtótájékoztató egyik legtöbbet használt fordulata a "remélni" volt, egy újságírói kérdésre Link úgy fogalmazott: a számozott utcák lakói számára most csak a remény van.

Az EBESZ egyik állandó feladata a romák helyzetének monitorozása, Magyarországon legutóbb 2009-ben volt hasonló látogatás, akkor - a romagyilkosság-sorozat után - a cigány közösségek biztonsága volt a fő téma.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!