13+1 buzizás magyar politikustól

buzizo politikusok cover
2015.07.11. 09:05
A 20. alkalommal megrendezett Budapest Pride alkalmából összeszedtük, kik azok a politikusok, akik megnyilvánulásaik alapján talán a legkevésbé szeretik ezt a rendezvényt. Kövér László és Novák Előd természetesen felkerült a toplistára, de volt homofób megnyilvánulása Hende Csabának és Medgyessy Péternek is. És vajon ki a nemzet legmelegellenesebb politikusa? Annyit már most elárulunk, hogy az első három helyet ugyanaz az induló vitte el.

A külföldi (Írország, Egyesült Államok) melegjogi sikerek közepette Magyarországon is felizzott a levegő az utóbbi hónapokban a szexuális kisebbségek körül. Először Orbán Viktor beszélt az Index kérdésére a homofóbiaellenes világnap alkalmából, majd Ungár Klára azt állította Kocsis Mátéról és Szájer Józsefről, hogy melegek, mire előbb kifakadva lenyilatkozta, hogy nem buzeráns. Ezután Budapest főpolgármestere is késztetést érzett arra, hogy megszólaljon a témában: visszataszítónak nevezte a Pride-ot. 

A hazai közéletben korábban leginkább az SZDSZ vitte a melegjogi témákat, többnyire támogatta, sde okszor bírálta őket az MSZP, míg a Fidesz és a KDNP próbálta hol szofisztikáltan, hol fröcsögve bebizonyítani, hogy nincs szükség egyenjogúságra. Összegyűjtöttünk 13 plusz egy durva buzizást magyar politikus szájából.  

13. Kövér László (Fidesz)

hi08
Fotó: Huszti István / Index

A Fidesz veteránja a '90-es években még sok szempontból a liberális szellemiséget képviselte, Orbánnal együtt például megszavazta, hogy az azonos nemű páron együttélését fogadják el élettársi kapcsolatnak. Aztán fordult a kocka, a jelenlegi házelnök 2002-ben Balatonalmádiban egy lakossági fórumon megmondta, ami régóta nyomhatta a szívét. A körülményes, nyakatekert fogalmazás most csak a 13. helyre volt elég.

S hogy a másság az akkor is másság, ha valaki cigánynak születik, s akkor is, ha homoszexuális, de akkor is másság és kisebbség - ahogy fogalmazott az egyik SZDSZ-es ideológus -, ha valaki szemüveges. S minden másság kötelezően tolerálandó, csak a többség mássága nem, valamilyen rejtélyes okból kifolyólag. No azt gondolom, hogy ennek véget kell vetni!

12. Szegedi Csanád (Jobbik)

Miután Szegedi Csanád lebukott a Jobbikban a zsidó származásával, szélsőjobboldaliból szinte már szélsőségesen liberális lett, és ma már a béke és a szeretet hírnökének szeret tetszelegni. 2008-ban azért elárulta, mit gondol a fővárosról, és hogy szerinte melegnek lenni a bűnözéssel egy kategória:

Budapest jelenleg nem a magyar nemzet fővárosa, hanem a Magyarországon fellelhető összes deviancia fellegvára; maffiózók, drogosok, homoszexuálisok paradicsoma.

11. Torgyán József (FKGP)

A kisgazda politikus mindig is szeretett nagy blődségeket mondani, kár lenne elfelejteni, hogy 1996-ban a nemzet végveszélyével hozta összefüggésbe a melegeket. 

Magyarországot végveszély fenyegeti, mert a kormányzat homoszexuálisoknak akar előnyöket biztosítani, miközben a magyar fiatalok nem tudnak összeházasodni, miközben bezárják a szülőotthonokat.

10. Medgyessy Péter (MSZP)

Az MSZP megpuccsolt miniszterelnökének megszólalása nem tekinthető echte buzizásnak, de azért megüzente az SZDSZ-nek: ne foglalkozzanak túl sokat a melegekkel, mert rájuk ég a bélyeg! 

A kormányalakítás szempontjából döntő lesz, hogy az SZDSZ bejut-e a parlamentbe. Ez azon múlik, képes lesz-e a liberalizmus értékeit úgy megjeleníteni, hogy ne csak a szélsőséges elemek jelenjenek meg. Ki tud-e lépni a skatulyából, hogy a sajátos szexuális szokásúak, a másság pártja. Persze a liberális értékhez ez is hozzátartozik, de ha csak erről szólnak, azzal rontják a választási esélyeiket.

9. Rétvári Bence (KDNP)

A kereszténydemokrata Rétvári Bence már 2005-ben is tudta, miért érdemes harcolni. Míg Torgyán József csak a magyar nemzet végveszélyét vizionálta, Rétvári egyenesen „az emberi együttélés alapképlete", az „ember egész lelki és szellemi konstrukciója" miatt aggódott.

Az emberi együttélés alapképlete került veszélybe. (...) Az ember egész lelki és szellemi konstrukciója áll szemben a homoszexualitással. Férfi és nő: a valódi másság. Az egyetlen és igazi másság. (...) Nem tartható tovább, hogy a homoszexualitás propagálását ellenzők ne fogalmazzák meg véleményüket.

8. Kocsis Máté (Fidesz)

Ha valaki egy párt kommunikációs igazgatója, akkor nem hagyják el csak úgy véletlenszerűen szavak az ajkait. Minden bizonnyal így van ez Kocsis Mátéval is, aki Ungár Klára melegvádjára reagálva finoman szólva is megnyomta a képzeletbeli ceruzát.

Nem vagyok buzeráns! 

7. Kósa Lajos (Fidesz)

A Fidesz alelnöke általában tartózkodik a szélsőséges kijelentésektől, nem az a típus, aki nagyon gyalázna másokat. Persze, ha a melegekről van szó, akkor nála is belefér egy kis vicc, ha már a miniszterelnök nem csábult el a viccelődésre. A következő mondat – melyben Szegedi Csanádhoz hasonlóan a fővárost hozza összefüggésbe a homoszexualitással – egy videóüzenetben hagyta el a száját, amikor Vidnyánszky Attila a debreceni színház éléről a Nemzetibe költözött:

Ha Budapesten túlságosan meleg lenne a helyzet, Debrecen visszavár!

6. Novák Előd (Jobbik)

Novák Előd talán túl magas labda, a Jobbik politikusa közismerten nagyon szereti magát a normalitás mintapéldányának bemutatni, miközben másokat megbélyegez. De ennek a szépen kifejtett, ismét budapestizéssel egybekötött buzizásnak mégis itt a helye:

A homoszexuális lobbi az egyik legerősebb érdekközösség szerte a világon (gyerekek híján sok szabadidejük és pénzük marad erre), s komoly társadalomromboló hatásuk van. A fővárosi önkormányzat tulajdonában álló művészmozikban évente kétszer tarthatnak propagandahetet a deviánsok. De folyamatosan próbálják kitolni ingerküszöbünket. A magunkfajtákét persze nem lehet, ezeket mi sosem fogjuk tűrni.

5. Sütő László (DK)

Gyurcsány pártjának politikusáról valószínűleg kevesen hallottak addig, amíg az Együtt egyik politikusának Pride-ra buzdító Facebook-bejegyzése alatt ki nem fejtette véleményét a melegekről. Ezzel a politikai karrierje véget is ért a DK-ban, de talán a Jobbikban még teremhet számára babér: 

Amíg nem érdekel, ha valaki a szőrös, fekáliás végbélnyílásra gerjed, de ez legyen a magánügye. Az toleranciám odáig terjed, hogy betegségnek tartom.  

4. Ékes Ilona (Fidesz)

Egy fideszes politikus, aki szerint a homoszexualitás betegség. Európában egyébként már 1977 óta nem tartja mentális zavarnak.

A homoszexualitásnak nincs biológiai vagy más, objektíven meghatározható ismertető jele. Tudományosan nem bizonyítható, hogy a homoszexualitás veleszületett volna, vagy biológiai oka lenne. Intenzív kutatások ellenére sem találtak bizonyítékot arra, hogy ez így lenne.

3. Tarlós István 

A főpolgármester bámulatba ejtő őszintesége nem ismer határokat. Így volt ez a 2006-os önkormányzati választási kampányban is. 

Nekem arra egy fővárosi választási kampányban semmi szükségem nincs, hogy Szénási kolléga elrohanjon a férfimanöken barátaihoz, akik erotikusan exponálják magukat a választáson. Én ezt szubjektíve Szénási kollégából kinézem és erre baromira nincs szükségem

2. Tarlós István

Tarlós később sem tudott leszállni a témáról, valamiért pár havonta ki kellett állnie a nyilvánosság elé, és alacsonyabb rendűnek minősítette a tőle különböző embereket. 

A meleg szó önmagában visszatetsző. Agresszív. Akkor már inkább nevezzük homoszexualitásnak, a megfelelő orvosi műszóval élve. (...) A biológiai elemeken túl az azonos neműek szerelmét mentális kérdésnek (is) tartom. (...) A születésemtől, neveltetésemtől fogva bennem munkáló ösztön mondatja ezt velem. 

1. Tarlós István

A főpolgár már 2001-ben, még Óbuda polgármestereként felért a csúcsra. A listánkban csak három idézet szerepel tőle, de körülbelül két tucat alkalommal buzizott már, ezzel magasan veri az egész Jobbikot, és megkérdőjelezhetetlenül megkaparintotta a Valaha Élet Leghomofóbabb Magyar Politikus címet. Gratulálunk! 

Sajnos nem tilthatom meg, hogy homoszexuálisok látogassák a sziget rendezvényét, mert az valóban diszkrimináció lenne.

Cikkünket a Szavaztok.hu remek gyűjtése segítségével készítettünk. További Tarlós-idézetekért feltétlenül kattintsanak! 

+1 Hende Csaba

A honvédelmi miniszter ritkán szólal meg általános politikai, vagy éppen emberi jogi kérdésekben. Legalábbis manapság. Talán azért, mert 2003-ban már elég karakteresen megfogalmazta, mit gondol a sokszínűségről, nyitottságról és egyenjogúságról. Civilek Sokszínű Magyarországért néven alapítottak egy polgári kört, amivel szerettek volna csatlakozni a polgári körök hivatalos mozgalmához. Hende azonban közbelépett és nyilvánvalóvá tette:

a homoszexuális mozgalom nem összeegyeztethető a polgári kör mozgalom céljaival.