A PM feljelentést tesz a menekültek vagonba zárása miatt

2015.07.24. 09:10 Módosítva: 2015.07.24. 09:16

A Párbeszéd Magyarországért Párt feljelentést tesz a menekültek vasúti vagonba zárása miatt. A párt szerint az, hogy a MÁV vasúti szerelvényein utazó menekültekre zárták a vagonok ajtaját, kimeríti a személyi szabadság megsértését, ami öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, hiszen a vonaton védekezésre képtelen gyermekek is utaztak.

A Pécsről érkező menekültek három órás utazás után Budapesten le akartak szállni a zsúfolt vonatról, ám a vagon ajtói kívülről be voltak zárva. A Népszabadság tudósítása szerint a Migration Aid aktivistái segítettek nekik végül leszállni.

Az RTL Klub Híradójában közzé is tették a Migration Aid felvételét, amin az látszik, hogy egy Pécsről a Keleti pályaudvarra érkező szerelvény egyik kocsijára ezt írták ki:

Ez a kocsi LEZÁRVA közlekedik.

A pályaudvaron a kocsi ajtajait aztán a kalauz nyitotta ki egyenként egy kulccsal.

A MÁV szerint erre az intézkedésre biztonsági okokból van szükség. Ezek az Intercityhez kötött kocsik ugyanis "eltérő műszaki paraméterekkel rendelkeznek", mint a többi kocsi. A MÁV állítása szerint a kocsikban utazó menekültek 15 százaléka gyermek, ezért az ő biztonságuk érdekében a menet közben kézi nyitással nyitható, nem elektromos ajtók lezárása "esetenként szükségessé válhat". 

A PM szerint a tett nem csak embertelen és életveszélyes, de Magyarország legsötétebb korszakait idézi. A párt azonnali rendőrségi vizsgálatot követel az ügyben. A párt egyben felszólítja Orbán Viktort, hogy azonnal állítsa le az országot romboló gyűlöletkampányát, ami nem oldja meg a menekültproblémát, és közvetlen erőszakot szül a magyar társadalomban. 

Az ügyben korábban a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, Kádár András írt levelet Dávid Ilonának, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatójának. A levél Kádár azt írja: a cég gyakorlata nem csak a MÁV-ra vet rossz fényt, de az országra is, emellett sérti a magyar jogszabályokat és a cég üzleti szabályzatát is.