L. Simonnak a róla elnevezett cég letagadása meg sem kottyan

2015.07.28. 17:50
A Miniszterelnökség államtitkára hétfőn egyszerűen letagadta a saját borászatát, miután kellemetlen kérdéseket kapott egy rákellenes szernek kikiáltott barackmag miatt. L. Simon László az elmúlt hónapokban többször is belefutott az agárdi borászatot és mellette kialakított családi panziót érintő ügyekbe, de ő ezeket minden alkalommal lazán elbagatellizálta.

Nem vádolható gátlásossággal L. Simon László a családi bizniszt illetően. A parlamenti államtitkár az apjától megörökölt vállalkozással a héten a sokadik sajtóbotrányban futott bele, de eddig simán lepattintotta az ügyeket. Hétfőn viszont a végső megoldáshoz nyúlt, letagadta saját cégét.

Mint arról beszámoltunk, L. Simon az RTL Klub kamerája előtt azt állította, hogy az Agárd mellett található L. Simon Borászat nem az övé, hanem felesége tulajdona. A Céginfó adatai szerint azonban nem ez a helyzet. L. Simon a borászatot és a mellette álló 13 szobás panziót működtető Simon és Simon Kft.-ben öt éve többségi tulajdonos, felesége tulajdonosi tisztsége viszont az év elején megszűnt.

Az aktuális februári államtitkári vagyonbevallás szerint az államtitkár pontosan 57,7 százalékos tulajdonrész felett rendelkezik, a maradékon pedig egy cég és egy magánszemély osztozik.

L. Simon Lászlót a Kft. által forgalmazott termék, a rákellenes szerként reklámozott, és tasakonként 1000 forintért árult sárgabarackmag miatt interjúvolták meg, de ő azt állította, nincs ügy, mert a róla elnevezett borászathoz nincs semmi köze.

Decemberben még az államtitkár mostani érvelésénél gyengébben szerelték le a Blikket, amikor a bulvárlap Simon és Simon Kft. állami támogatásairól írt. A lap összeszedte, hogy az egyébként meglehetősen gyengén teljesítő vállalkozás néhány év alatt 63 millió forintos állami támogatást kapott kisebb tételekben.

Jól jöhetett a segítség, mert mérlege szerint az elmúlt négy évben majdnem 100 milliós mínuszt termelt a Kft.

A Miniszterelnökségen viszont nem tartották összeférhetetlennek, hogy L. Simon államtitkárként állami támogatásokat kap, azt írták:

Az államtitkár édesapja 2009-ben bekövetkezett váratlan halála óta irányítja a termelést, s mindezt természetesen a szabadidejében. A támogatások mértéke és L. Simon László 2010-es parlamenti képviselővé választása között semmiféle összefüggés nincsen. Az államtitkár cége L. Simon László parlamentbe kerülése előtt is részesült ilyen támogatásban, amelynek aránya 2010-et követően sem változott.

Pedig változott. A Simon és Simon Kft. 2009-ben még csak 2,8 millió forintos állami támogatást kapott, de miután L. Simon 2010-ben bekerült a parlamentbe, az összeg mértéke megemelkedett, 2011-ben például 21 milliót kapott.

Nem tartotta szükségesnek a magyarázkodást az államtitkár, amikor a 444.hu kiderítette, hogy közel 800 milliós költséggel éppen a borászata és panziója előtt húzódó 7 kilométeres mellékutat újítják fel. A munkák megkezdése előtt a helyi híreket szolgáltató Feol.hu-n maga tett közzé egy levelet a Velencei tavi fejlesztésekről, amelyben az Orbán Viktor vezette kormány és az uniós forrásoknak köszönhető beruházások között sorolta fel a külterületi mellékút kijavítását is. „Felújítjuk az Agárd és Zichyújfalu (...) közötti utat” - írta többes számot használva, de azt nem jelezte, hogy a felújítás egyik legnagyobb haszonélvezője éppen ő lehet.

Az útberuházásról később a Kormány.hu-n jelent meg egy magyarázkodás, amiben állították: a Magyar Közút Zrt. nem azért dolgozik a zichyújfalui úton, mert az L. Simon László által is tulajdonolt Kft. panziójához vezet, hanem mert:

egy hat évvel ezelőtt tett ígéretet vált valóra a kormány a 2007-2013-as KözOP-os maradványforrás átcsoportosításával.

L. Simon akkor is kimagyarázta magát, amikor tavaly augusztusban megírták, hogy ismerőseit bízta meg a Velencei-tó környéki kerékpárutak népszerűsítő kampányával. A térségi fejlesztési tanács pályázatot írt ki a kerékpáros turisztikai szolgáltatások marketingfeladataira. A tanács elnöke tanács elnöke L. Simon László volt, aki kizárólag olyan cégeket hívott meg a pályázatra, amelyek közeli ismerősei érdekeltségei voltak. A megbízást elnyerő Shortcut Communications Kft. ügyvezetője és résztulajdonosa L. Simon kabinetfőnöke, illetve egykori üzlettársa volt.

L. Simon akkor azt állította, a közbeszerzés drága műfaj, ő a köz pénzét próbálta védeni, amikor olyanokra bízta a feladatot, akiket ismer.

Az Index megkereste a Miniszterelnökséget: kivizsgálják-e L. Simon hétfői állításait, illetve, lesz-e következménye, ha kiderül, hogy valótlansággal védekezett, de egyelőre nem kaptunk választ.