Emánuel
3 °C
13 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A Magyar Madártani Egyesület tett ki egy felhívást, hogy a tavaszi beporzási időszakban kicsit érdemes odafigyelni a beporzó rovarok védelmére, amelyeket a növényvédőszerek, a szúnyogirtás, meg úgy általában a nagyüzemi mezőgazdaság alaposan tizedel.

  darazsgarazs haziko Rohr im Gebirge 2012 Orban Zoltan 0012
  Fotó: Orbán Zoltán / Magyar Madártani Egyesület (mme.hu

  „Az Európában élő mintegy kétezer beporzórovar-faj többsége a méhek, ezen belül is a magányosan élő fajok közül kerül ki. Ezek a nem támadékony, bölcsőkamráikat partfalakba, talajba, korhadó fába mélyítő állatok nélkülözhetetlenek a vadon élő és a termesztett kultúrnövények beporzásában, amit a házi méhek egyedül nem képesek elvégezni. Míg a házi méhek akár több tízezres kolóniáinak termetes faodvakra - még inkább az ember által biztosított kaptárakra - van szüksége, a magányos fajok ujjnyinál nem vastagabb lyukak védelmére bízzák utódaikat" - írja az MME.

  A magányos méhek és darazsak jellemzője, hogy egyáltalán nem támadékonyak, éppen ezért szinte észre sem vesszük őket, pedig biztosak lehetünk benne, ahol beporoznivaló növény van, ott ezeket az állatokat is megtaláljuk, akár a panelek sokadik emeletén is. Éppen ezért javasolják az MME részéről, hogy egyszerű, jópofa és látványos méhecskehoteleket, vagy más szóval darázsgarázsokat állítsunk, hogy így könnyítsük meg ezeknek az állatoknak a munkáját és szaporodását.

  A legegyszerűbb ilyen hotel például egy sima tégla, de készíthetünk olyan luxusverziót is, amit aztán akár az élővilág megfigyelésére használhatunk.

 • A John Wick-sorozattal végleg a legjobb akciósztárok közé emelkedő Keanu Reeves a filmek mellett a valós életben is jól kezeli a váratlan helyzeteket, legalábbis egy hétvégi eset alapján. Az történt ugyanis, hogy a sztár éppen Los Angelesbe repült San Franciscóból, amikor a gépnek kényszerleszállást kellett végrehajtania az úgy nagyjából háromnegyedénél Bakersfieldben.

  Reeves gyorsan a szervezés élére állt, és mindenkinek segített valamilyen módon az út folytatásában – a legjobban azok jártak, akikkel egy kisbuszon osztozott a maradék útra, a kocsibérléssel ugyanis gyorsabban eljutottak Los Angelesbe, mintha vártak volna egy másik repülőt.

  D2h 6qPW0AA9diu
  Fotó: Twitter

  A kocsiúton később Reeves szerzett egy Gatorade-et, némi vizet és egy banánt is ellátmányként – miután visszautasította a Bakersfieldben a kedvükért megnyitott egyik szendvicsező nyújtotta lehetőséget –, majd Los Angelesbe érve kedvesen egyesével elbúcsúzott alkalmi útitársaitól.

  via Yahoo

 • Kedden keseregtem egy sort arról, hogy bár itt a tavasz, nem esik az eső, és az ország középső részén ez már súlyos aszályt okoz. Nem tudom, hogy az OMSZ-nél olvasták-e a posztomat, de mintha külön nekem címezték volna, írtak egy alapos elemzést a Facebook oldalukra arról, hogy de miért is nem esik az eső. Hát ezért:

  A posztból kiderül az is, hogy talán már csak ezt a hetet kell kibírnia a mezőgazdaságnak, ugyanis április elején teljesen átalakul a nagytérségű időjárási helyzet Európában.

 • 360 millió forintnak megfelelő ausztrál dollárra perelte még évekkel ezelőtt a korábbi munkahelyét az az ausztrál férfi, akit állítása szerint huzamosabb ideig azzal szívatott a felettese, hogy akár napi hat alkalommal is ráfingott. A férfi munkahelyi terrorizálás miatt jelentette fel a volt munkahelyét, azonban az ausztrál bíróság nem adott neki igazat annak ellenére, hogy a rendszeres fingás általi terror saját bevallása szerint súlyosan stresszessé tette.

  Ügyét 2018-ban söpörte le a bíróság, azonban a férfi fellebbezett a döntés miatt a BBC szerint. Azt állítja, hogy a felettese rendszeresen odament az asztalához, és a fejétől nem messze eleresztett napi négy-öt alkalommal is egy kiadós púzást, ami azért érintette kifejezetten rosszul, mert kifejezetten kicsi, ablaktalan teremben dolgozott.

  A sorozatos fingóterrorral megvádolt felettes a bíróságon azt állította, hogy konkrét esetekre nem emlékszik, de elképzelhető, hogy egyszer-kétszer jobban eleresztette magát. A sértett egyébként Büdi úrnak hívta a főnökét, és általában dezodort fújt a szellentések ellensúlyozására.

  Ami ennél is súlyosabb, hogy a sértett szerint Büdi úr szándékosan fingott rá mindig, mert így akarták elérni, hogy otthagyja a munkahelyét.