Rendőröket vezényeltek a Keletihez, menekülteket szállítottak le a vonatról

2015.08.23. 13:45 Módosítva: 2015.08.23. 15:00

Szombaton este rendőrségi akció zajlott a Keleti pályaudvaron, erősítette meg az Indexnek az ORFK sajtóügyelete. Információink szerint rendőrségi kisbuszok érkeztek a helyszínre, és több menekültet elvittek. A helyszínen rohamrendőrök is voltak. A rendőrség közlése szerint 81 menekültet a kijelölt magyarországi szálláshelyükre irányítottak, több ember ellen pedig idegenrendészeti eljárást indítottak. 29 embert a Repülőtéri Rendőr Igazgatóságra szállítottak, 9 embert pedig átadtak a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársainak.  

A történtekről a Nol.hu részletesen beszámol. A lap szerint szombat este körülbelül 150 menekültet szállítottak le a Készenléti Rendőrség egységei a Münchenbe induló vonatról. A kilencórás Budapest–München vonaton ugyanis nem sokkal indulás előtt feltörtek egy helyiséget, ami után valaki rendőrt hívott. 

A készenlétiseket azután vezényelték ki, hogy a vonaton körülbelül 150 emberek semmiféle papírja nem volt. A vonatról leszállított menekültek egy része ezután tüntetőleg leült a peronra, félő volt, hogy ha elindul a vonat, valakit elgázol.

  A hangadókat a készenlétisek kiemelték a tömegből, és elvezették a pályaudvar egyik termébe. A Nol.hu beszámolója szerint a tapintható feszültség ellenére rendőri részről erőszaknak nem volt jele. A rendőrök kordonnal választották el egymástól a hálókocsikat és a szerelvény többi részét. 

A feszültséget fokozta, hogy a vonaton ülők a menekülteket kezdték el hibáztatni amiatt, hogy a szerelvény nem indulhatott el időben.  A vonat végül fél egy után nyolc perccel gördült ki a pályaudvarról. Önkéntesek közben ételt és italt hoztak azoknak a migránsoknak, akiket a pályaudvar különtermébe vittek. Utána pedig átnézték a papírjaikat, és azt tanácsolták nekik, hogy hajnali négykor indul az első vonat Győrbe, azzal eljuthatnak a vámosszabadi befogadóállomásra. 

Fotó: Olvasói Fotó / Index

Tudósítónk éjfél körül járt a Keleti pályaudvarnál. Akkor már teljes nyugalom volt, csak négy rendőrségi kisbuszt és több rendőrautót látott parkolni a pályaudvar épülete mellett. Az aluljáróban háborítatlanul pihentek és aludtak a továbbindulásra váró menekültek.  

Szombat éjszaka feltett kérdéseinkre a rendőrség vasárnap délután  válaszolt.  A rendőrség az Index kérésére közölte: szombat este tízkor a  Készenléti Rendőrség járőrei  81 illegális bevándorlót ellenőriztek. Ezek a külföldiek elhagyták a számukra kijelölt befogadó állomást és Magyarország területét a Münchenbe tartó nemzetközi gyorsvonaton jogszerűtlenül kísérelték meg elhagyni. A külföldieket a rendőrök a kijelölt magyarországi szálláshelyükre irányították.

A BRFK járőrei ugyanitt 38 illegális bevándorlót ellenőriztek, akik "nem tudták igazolni magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét". A rendőrök a határsértőket elfogták és velük szemben idegenrendészeti eljárást indítottak. A külföldiek közül 29 embert a Repülőtéri Rendőr Igazgatóságra szállítottak, 9 embert pedig átadtak a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársainak.   • Hírek
  • Megtakarítás