Mégsem mehetnek be a magánlakásokba a menekültek után kutató rendőrök?

2015.09.09. 15:12

A parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának mai, zárt ülésén az atv.hu értesülése szerint Kósa Lajos egy olyan törvénymódosítást terjesztett elő, ami mégsem tenné lehetővé a magánlakások átkutatását menekültek után. 

Múlt pénteken a parlamentnek nem sikerült kivételes eljárásban napirendre vennie a migrációs hullám kezelését szolgáló  intézkedések közül a kétharmados törvények módosítását (a feles törvények módosítását megszavazták). Ennek a csomagnak a része lenne az az új rendőrségi jogosítvány is, hogy a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet” esetén a rendőr engedély nélkül behatolhat a magánlakásokba, ha feltételezhető, hogy ott olyanok tartózkodnak, akik illegálisan lépték át a határt. A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet szerint a rendőrség esezrint rátörhetné az ajtót egy magyar család otthonára, ha ott illegális migránsokat sejt.

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János múlt csütörtökön jelentette be, hogy Orbán Viktor azt kérte, a törvény végleges szövegének megalkotásakor legyenek tekintettel a jogvédők kifogásaira. Ha a kormányoldal valóban visszavonta a tervezett módosítást, akkor az ennek tudható be. Kósa Lajos hamarosan sajtótájékoztatót tart, a cikket az ott elhangzottak fényében frissítjük.