Betették a kaput, Mad Max-vagon: ez történt hétfőn kora estig

HUS 9226
2015.09.14. 15:13 Módosítva: 2015.09.14. 16:46
Őrült nap a hétfői is menekültfronton, úgyhogy előző összefoglalónk után összeszedtük, mi történt ma kora estig. Osztrák határellenőrzés és katonák bevetése, új csúcs a határátlépők számában, Szentgotthárdnál Ausztriába áttolt ezrek és szögesdróttal felturbózott vagon a hírek között. Percről-percre tudósításunkat a legfrissebb hírekkel itt követheti.
  • Lezárták a határt: kevéssel négy után rendőrsorfal állta el a menekültek útját Röszkénél, és mindenkit a két kilométerrel távolabb lévő legális átjáróhoz, Röszke II-höz tereltek. Néhány órával később a helyére került a kapuvagon is. Orbán Viktor miniszterelnök a TV2-nek hangsúlyozta: „nem légmentesen zártuk le a határt”.
  • Holnap nagy eséllyel kihirdetik a válsághelyzetet: Az Orbán Viktor által sokat emlegetett új időszámítás holnap indul, életbe lépnek az új menekültügyi szabályok. Az egyik legfontosabb, hogy a kormány kihirdetheti a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. Kormányzati nyilatkozatok alapján ezt nagy eséllyel meg is fogja tenni a keddi kormányülés után. Cikkünkben leírtuk, mit is jelent a válsághelyzet kihirdetése.
  • Orbán Viktor agresszióra számít a határon: Még több élőerőt ígért a szerb–magyar határra Orbán Viktor, hétfő délelőtt majdnem ezer, határra készülő rendőr tett esküt. Orbán azt mondta nekik, hatalmas munka vár rájuk, és agresszióval is találkoznak majd a határon. Szerinte a most esküt tévő rendőrök feladata, hogy megvédjék „a kultúránkat, az életformánkat” és az ország szuverenitását, Magyarország és Európa határait.
  • Ausztria is bevezeti a határellenőrzést, katonákat küld a határra: Faymann kancellár végig tagadta és összevissza beszéltek, de a koalíciós nyomás miatt hétfőn bejelentették, hogy az osztrákok 2200 katonát küldenek a rendőrök megsegítésére, többek közt a határra, ahol német mintára bevezetik a szigorúbb határellenőrzést. 
  • A lengyelek is felfüggeszthetik Schengent, Szlovákia is bevezeti a határellenőrzést
  • Legfeljebb két hónapig tarthat a német határellenőrzés: Gyakorlatilag minden tagállam maga dönti el, hogy mi az a „válsághelyzet”, amely indokolja az ellenőrzések ideiglenes visszaállítását a schengeni határon, hangzott el az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján. Az ellenőrzéseket legfeljebb tíz napig tarthatja fönn Németország, illetve most már Ausztria. Ha a körülmények indokolják, kéthetente meghosszabbíthatja ezt az időszakot, azonban az ideiglenes ellenőrzések nem tarthatnak tovább összesen két hónapnál.
  • Újra járnak reggeltől a vonatok a német–osztrák határon át
  • Reggel egy időre lezárták a határt Hegyeshalomnál, de újraindult a forgalom
  • Durvul: délig több mint 5300 menekült jött: Hétfőn délig 5353 illegális bevándorló érkezett a szerb–magyar határszakaszon Magyarországra. Ez a szám elképesztően durva, hiszen vasárnap egész nap regisztráltak 5809-et.
  • Ezreket toltak át az osztrák határon Szentgotthárdnál a magyarok: Reggel Heiligenkreuzban, Szentgotthárd túloldalán az osztrákoknál háromezer, a magyar oldal felől érkező menekült várakozott és óránként ötszáz újabb érkezett buszokkal, legalább 35 busz érkezhetett. A helyszínen megnéztük: a magyar oldalon 40-50 katonai sátor áll, a menekülteket az osztrákok buszokkal Grazba viszik egy nyitott táborba. Eközben reggel Nickelsdorfnál 1500-an vártak buszokra.
  • UNHCR: Magyarország most mindenkit regisztráció nélkül szállít az osztrák határhoz: Az ENSZ menekültügyi szervezete, az UNHCR jelentése szerint a magyar hatóságok már nem regisztrálják a Szerbiából érkező menekülteket, hanem különvonatokkal nyílegyenesen az osztrák határhoz szállítják őket. „Információink szerint a különvonatok Röszkéről megállás nélkül az osztrák határra mennek” – mondta a szervezet egyik szóvivője.
  • Egy osztrák bíróság nem küld vissza Magyarországra egy menekültet: Egy osztrák bíróság döntött egy menekült afgán nő és gyermekei ügyében. A határozat szerint egyiküket sem lehet visszaküldeni Magyarországra. A bíróság szerint ugyanis Magyarországon jelenleg nem biztonságosak a feltételek a menekültek számára. Fennáll a veszély, hogy Magyarországon nem tartják be az európai emberjogi egyezményt, és a menekültnek embertelen és megalázó bánásmódban lehet részük. 
  • Hétvégén is dolgozni fognak a szegedi bírák: A Szegedi Törvényszék felkészült a megnövekedő teherre, ami keddtől vár rájuk, amikor hatályba lép a migránsügyi törvénycsomag nagy része, benne a menekültügyi eljárás menetével és a Btk.-szigorításokkal. A változások következményei bírósági szinten Szegeden fognak lecsapódni, a törvény szerint ugyanis itt kell tárgyalni az összes ilyen ügyet.
  • Fokozott rendőri ellenőrzést rendeltek el az egész országban: Magyarország teljes területén szeptember 14., azaz hétfő déltől órától szeptember 30. éjfélig. 
  • Felkerült a szögesdrót a síneket lezáró határvagonra: Leleményes módszert eszeltek ki a magyar hatóságok arra, hogyan zárják el a migránsok előtt a Röszke melletti átjárót, tehát azt a szakaszt, ahol a sínpár halad, és ahol a kerítés részleges hiánya miatt eddig naponta több ezer ember sétált át Szerbiából Magyarországra: egy vagonnal, amit Mad Max-stílusban szögesdróttal szerelnek fel.
  • Úristen, gépfegyver van egy magyar dzsipen!: Gépfegyverrel felszerelt katonai terepjárót fényképeztünk a magyar–szerb határnál. Cikkünkben elmondjuk, ez miért van, és miért nem kellene, hogy legyen.