Hétfőn dönt Lázár, lemond-e Rogán miatt

2015.09.17. 15:20 Módosítva: 2015.09.17. 15:29

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón kapott újságírói kérdéseket a saját politikai jövőjéről is. Hiszen Rogán Antal kabinetfőnökké válása miatt, amit tegnap jelentettek be (Rogán utódja a frakcióvezetői poszton pedig Kósa Lajos) több sajtóértesülés szerint Lázár fontolgatta a lemondását. A vs.hu például azt írta, Lázár csütörtökön dönt, lemondjon-e, erre a döntésre azonban nem került ma sor.

Minden politikai szappanopera fontos, de a menekültkérdés a legfontosabb

- kezdte Lázár a választ. A miniszter elárulta, hogy a frakcióülésen Orbán bejelentette, hogy szüksége van a kormányzati munkában Rogán Antalra.

Minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy Rogán Antal sikeres legyen

- mondta Lázár. Szerinte a miniszterelnök kompetenciája, kit nevez ki, kit kér fel egy posztra. Hogy ennek mi lesz a technikája, a miniszterelnök hétfőn ad tájékoztatást az érintetteknek - mondta Lázár. 

Ez azt jelenti, hogy még nem dőlt el, szervezetileg milyen viszony lesz Rogán és Lázár között, erre hétfőn kerül majd sor.

A miniszter még egy sejtelmes kijelentést is tett. "Ha megkérdezi a véleményemet a miniszterelnök, azt tudom mondani, amit tőle tanultam: a végrehajtó hatalomhoz felelősségnek is kell társulnia". Ez arra utalhat, hogy Lázár nem szeretné, hogy Rogán szervezetileg hozzá tartozzon, és ő viselje a felelősséget Rogán lépéseiért.

Később még egyszer megkérdezték Lázárt, mérlegeli-e, hogy lemond. Ezt válaszolta:

„Nem tartozom hisztérikus állami vezetők közé, aki minden reggel le akar mondani. Ha véleményemet kérdezi a miniszterelnök, el fogom mondani, hogy nekem tudnom kell felelősséget vállalni minden alám tartozó emberért. Különben olyan lennék, mint egy szocialista miniszter. Ezt el fogom mondani neki.″

Ha Rogán Orbán alá tartozik, az oké

Tegnap a vs.hu azt írta, Lázár a személyi döntéseket, tehát Rogán kinevezését “egész pályás letámadásnak”, “ultimátumszerűnek” nevezte. Azt kifogásolta, nem világos, miért felelne Rogán, és miért Lázár. A Miniszterelnökséget vezető miniszter mindenképp szeretné elkerülni az olyan helyzeteket, hogy a politikai irányvonalról Rogán dönt, ezek miatt viszont Lázárt interpellálná az ellenzék az Országgyűlésben. Nem szeretné azt sem, hogy ráégjenek azok az V. kerületi ügyek, amelyek miatt a hatóságok nyomoznak - mondta az ügyet ismerő kormányzati forrás. Állítólag elfogadható konstrukció az lenne Lázár számára, ha Rogán és a stábja hivatalosan a miniszterelnök alá tartozna. 

Lázár János a mai kormányinfón valóban maga is megemlítette, hogy miniszterként egyrészt - ahogy 1848 óta él ez a hagyomány - ő válaszol a parlamentben az ellenzék kérdéseire, másrészt jogi felelősséggel is tartozik azért, ami az alá tartozó minisztériumban történik.  • Tippek
  • Hírek