Az év bohózata a lefegyverezett horvát rendőrök ügye

HUS 1419
2015.09.19. 00:55 Módosítva: 2015.09.19. 01:02

A mintegy 850 menekültet Magyarbólyra átszállító vonat ügyében elképesztő tragikomédia van kibontakozóban a két ország között.

Kovács Zoltán kormányszóvivő súlyos határincidensnek nevezte a történteket, Bakondi Györgyöt, a miniszterelnök biztonságpolitikai főtanácsadója pedig így idézte az MTI:

Példátlan, hogy mintegy ezer migráns vasúton, felfegyverzett horvát rendőrök kíséretében, bejelentés nélkül érkezzen Magyarországra. Hangsúlyozta: a mozdonyvezető őrizetbe vétele mellett lefoglalták a vonatot, a negyven horvát rendőrt pedig lefegyverezték.

Reuters híre szerint a horvát  rendőrség szóvivője tagadta, hogy a magyar rendőrök horvát rendőröket tartóztattak vagy fegyvereztek volna le.

Nem volt se letartóztatás, se lefegyverzés. Ez nem igaz. Egy előzetes megállapodás volt a vonatkíséretről a két oldal rendőrei között.

Éjfél előtt végre az ORFK is tisztázó közleményt adott ki az ügyről. Ebben a horvát rendőrökről ezt írják:

Magyarbólyon a magyar államhatárt átlépő vonat mozdonyvezetőjét és annak személyzetét a rendőrök előállították, a szerelvényt Magyarország területére bekísérő – szolgálati lőfegyverrel nem rendelkező

– horvát rendőröket igazoltatták, majd visszakísérték a horvát államhatárig.

Tehát Bakondi főtanácsadó szerint lefegyvereztük az ORFK szerint fegyvertelen horvát rendőröket, akiket a horvátok szerint senki nem fegyverzett le. És akik az Euronews videója szerint még éjszaka haza is mentek.

 
 

És akkor nézzük meg együtt, volt-e fegyvere a vonatot kísérő horvát rendőröknek:

Akiben maradt kétely fegyverügyben, tekintse meg a magyarbólyi állomáson délután készült videónkat, és 00:28-nál merevítse ki a képet:

Így jött meg a példátlanul határsértő vonat