Nem lesz villámítélet a röszkei összecsapásról

2015.09.25. 16:03

Kilenc nappal ezelőtt, múlt szerdán történt a röszkei összecsapás, amikor menekültek áttörték a kerítést, a rendőrök vízágyút, könnygázt is bevetettek, és a migránsok közül többen köveket, vizespalackokat dobáltak.

Az összecsapásban részt vevő migránsok ellen eljárások indultak az egyik új, szeptember 15. óta létező Btk.-tényállás címén. A határzár tiltott átlépésének, vagyis a kerítésen átjutásnak az egyik minősített esete, ha valaki ezt tömegzavargás résztvevőjeként követi el. Ekkor a büntetés 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztés lehet.

A határzársértés alapesetével megvádolt, vagyis a kerítésen csak átmászó migránsok néhány napon belül a Szegedi Járásbíróság elé kerülnek, volt, akinek az ügyében az átmászástól számított 30 óra után már a jogerős ítélet is megvolt.

A gyors bíróság elé állításra a büntetőeljárási szabályok szerint akkor van lehetőség, ha

  • az ügy megítélése egyszerű
  • a bizonyítékok rendelkezésre állnak és
  • van vagy tettenérés, vagy beismerés. Ha tetten érték a vádlottat, akkor a kihallgatásától számított 8 napon belül bíróság elé állítják, ha csak beismerés van, de tettenérés nincs, akkor 15 napon belüli bíróság elé állításra van lehetőség.

Most nagyon úgy néz ki, hogy a tömegzavargós esetekben nem állnak fenn ezek a feltételek, ezért nem fognak az ügyükben gyorsan ítélkezni.

A Csongrád Megyei Főügyészség szóvivőjétől, Szanka Ferenctől pénteken azt a számadatot kaptuk, hogy tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépése miatt a Szegedi Járási Ügyészség 8 személy előzetes letartóztatását kezdeményezte a bíróságnál, továbbá 5 személy házi őrizetének elrendelésére tett indítványt.

"Ezek mind folyamatban levő nyomozások, csak a kényszerintézkedésekkel kapcsolatban tett indítványt az ügyészség a bíróság felé, vádemelésről nincs szó, így bíróság elé állításról sem" - válaszolta kérdésünkre az ügyészségi szóvivő. "Elméletileg az ő vonatkozásukban sem kizárt a bíróság elé állítás, de az eset összes körülményei ezen eljárási forma alkalmazását eddig nem tették indokolttá" - tette hozzá.